Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ČSSD si uvázala provaz kolem krku a postupně se na něm věší. Nemám sílu dělat revoltu, říká končící Chovanec

Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec. Foto: ČTK
Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec. Foto: ČTK

Bývalý statutární předseda ČSSD Milan Chovanec končí ve vysoké politice, vadí mu vládní spolupráce sociálních demokratů s hnutím ANO, která straně podle jeho slov škodí. „ČSSD si uvázala provaz kolem krku a postupně se na něj věší,“ řekl v rozhovoru pro Deník N Chovanec.

Proč skládáte poslanecký mandát a končíte ve vysoké politice?

Opravdu se neumím radovat z vládnutí s ANO a nechci svou negativní náladu přenášet na kolegy v klubu.

Sociální demokracie zjevně nepočítá s žádným obratem. Vyhodnotil jsem si, že v současné době už neexistuje reálný prostor, jak z této vlády odejít a vysvětlit to veřejnosti. Kdyby teď někdo přišel s nápadem vystoupit z vlády, nepodpořil bych to, protože bych nebyl sám sobě ani veřejnosti schopen vysvětlit, proč zrovna dnes. Proč z vlády odcházíme, když jsme tam hloupě vstoupili. Škoda je spáchaná, je nevratná.

Také si myslím, že lidi, kteří se v minulosti seznamovali s utajovanými skutečnostmi, by měli projít minimálně roční detenční dobou někde poblíž státu, aby už tyto informace nebyly validní nebo minimálně výrazně vychladly, což u mě skončilo v prosinci.

Jaká je největší chyba na vládnutí s ANO?

Když se podíváte na všechny strany, které se v posledních dvanácti patnácti letech uvázaly k vládnutí v koaličním projektu jako menšinový partner, všechny na to dojely. Všechny. Strana zelených, Unie svobody, TOP 09, KDU-ČSL, Věci veřejné. Všechny strany, které do těchto projektů šly, buď po jednom volebním období zmizely z politické scény, nebo dramaticky oslabily. ČSSD si uvázala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější