Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Návrh na dostavbu Invalidovny je výrazně pod cenou. Ukazuje to na krizi celého řemesla, upozorňují architekti

Dostavbě už chybí jen vybrat plášť, pak se začne soutěžit firma na projekční práce. Foto: CAMP
Dostavbě už chybí jen vybrat plášť, pak se začne soutěžit firma na projekční práce. Foto: CAMP

Vítězství v zakázce o architektonický návrh na dostavbu karlínské Invalidovny mělo jen jednu podmínku – nejnižší cenu. Proto také vyhrála kancelář architekta Petra Hájka, který se vešel do částky necelých 650 tisíc. Podle České komory architektů by ale cena za práci měla jít do milionů. Ostře sledovaná a diskutovaná stavba pouze nasvítila hlubokou krizi architektonického řemesla.

Interní soutěže Národního památkového ústavu (NPÚ) na využití a dostavbu Invalidovny se zúčastnily jen dvě z pěti oslovených architektonických kanceláří. Hájek architekti a Masák & Partner ovšem před porotou nezápolili o to, kdo bude mít kvalitnější návrh a důstojný dodatek k baroknímu areálu, nýbrž o to, kdo vypracuje návrh levněji.

Dostavby v podobě dvou šestibokých hranolů na jihovýchodní straně areálu se nakonec ujme Petr Hájek. Jak Deník N zjistil, za architektonickou studii včetně vizualizací dostavby a využití celého areálu mu NPÚ zaplatil 634 tisíc bez DPH. „Je to částka za zpracování stavebního programu, zhotovení vizualizací a modelů návrhu rekonstrukce a dostavby Invalidovny,“ vysvětluje mluvčí památkářů Jana Hartmanová a vyzdvihuje, že vizualizace byly vyhotoveny nad rámec původního zadání, aby se instituci celý projekt dobře prezentoval. Všechny smlouvy jsou zveřejněné na portálu Hlídač státu.

Podle kalkulačky České komory architektů (ČKA), která slouží jako pomůcka investorům při plánování časové a finanční náročnosti projektů, by ale měl Hájek za stejnou práci dostat přes

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Architektura

Památková péče

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější