Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Naše komando si v Afghánistánu vyřídilo účty, tak se chovají okupanti. Musíme z toho ven, říká Zaorálek

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Foto: MZV
Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Foto: MZV

Bývalý ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek se ostře postavil proti setrvání českých vojáků v Afghánistánu. NATO podle něj musí najít způsob, jak se ze země rychle stáhnout. „Jsme tam vnímáni spíše jako okupanti než cokoli jiného. A zhoršilo se to ještě poté, co jsme tam poslali komando, které si tam vyřídilo účty. Nerespektujeme afghánské soudy a policii, protože si to tam dojedeme vyřídit sami,“ říká Zaorálek v rozhovoru pro Deník N.

Dnes jste řekl, že by se čeští vojáci po dohodě s NATO měli stáhnout z Afghánistánu. Jaký je pro to důvod?

Situace v Afghánistánu se zhoršuje. To je fakt. Zvýšit bezpečnost našich vojáků bude velmi těžké, protože už nyní tam jsou přísná bezpečnostní opatření. Celkově si lze jen hodně těžko představit, že splníme cíl, který jsme si dali…

Který cíl teď myslíte? Demokratizaci Afghánistánu?

Tenhle cíl se jen tak nezdaří. Obrací se to proti nám. Jsme tam vnímáni spíše jako okupanti než cokoli jiného. A zhoršilo se to ještě poté, co jsme tam poslali komando, které si tam vyřídilo účty. Nerespektujeme afghánské soudy a policii, protože si to tam dojedeme vyřídit sami. Takhle se chovají okupanti. Do stále složitější situace se takhle dostáváme nejenom my, ale i naši spojenci.

Schválili jsme ale vyslání vojáků na další dva roky. Vy tedy navrhujete, abychom…

Máme dva roky na to, abychom si řekli, co budeme dál dělat.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější