Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z premianta propadlíkem. Expert zmiňuje sedm momentů, proč Slovensko nezvládá pandemii

Slovenské plošné testování na koronavirus vyvolalo zájem celého světa. Reprofoto: Deník N
Slovenské plošné testování na koronavirus vyvolalo zájem celého světa. Reprofoto: Deník N

Od samého začátku pandemie Slováci nosili roušky, pro vstup do obchodů museli měsíce dodržovat přísná pravidla a podstoupili plošné testování. Přes to všechno nyní Slovensko patří mezi země, kde se koronavirus šíří nejvíce. Některá opatření, jako právě plošné testy, podle odborníků způsobila i škody.

„Až tahle pandemie skončí a nevyhnutně se začne se zúčtováním toho, jak na ni svět reagoval, Slovensko bude zřejmě vyzdvihované mezi úspěšnými příběhy,“ napsal v polovině loňského května americký magazín Atlantic. Jeho reportérka chválila, jak země, která není příliš bohatá ani připravená na pandemii, situaci zvládá.

Slova uznání byla namístě. Slovensko mělo tou dobou nejnižší počet úmrtí souvisejících s covidem v přepočtu na obyvatele v Evropě a poprvé po více než dvou měsících se dočkalo i dne, kdy nepřibyl ani jeden potvrzený nakažený.

Ještě začátkem podzimu Deník N popisoval, jak Slovensko pandemií zvládá. To už byla čísla podstatně horší, země se ale pořád držela před Českem. Povinné roušky nikdy nezrušila, v obchodech stále platilo nařízení o omezeném počtu lidí a o několik týdnů později se Slovensko pustilo i do odvážného experimentu s protestováním téměř celé populace, který opět upoutal pozornost světa.

Dnes je situace zcela opačná. Počátkem ledna bylo Slovensko

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější