Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vakcína pro olympioniky? Pokud bude povinná, oslovíme vládu, zní z Hniličkovy agentury

Čeští medailisté z poslední letní olympiády v Riu de Janeiru. Foto: ČTK
Čeští medailisté z poslední letní olympiády v Riu de Janeiru. Foto: ČTK

Bez vakcíny na stadion nesmíš. Takové omezení nečeká fanoušky, ale dost možná samotné sportovce, kteří se letos představí na olympijských hrách, evropském šampionátu ve fotbale nebo hokejovém mistrovství světa.

Kvůli naprosto nepředvídatelnému vývoji pandemie se loni organizátoři velkých sportovních akcí rozhodli je odložit na rok 2021. Jenže šíření viru se dosud nepovedlo zastavit, v některých zemích ani přibrzdit.

I sportovní svět se tak upíná k vakcíně. Například šéf Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF) René Fasel už s předstihem naznačil, že bude po všech účastnících mistrovství světa požadovat, aby byli hráči i realizační týmy dopředu proočkováni, protože turnaj v uzavřené bublině je pro IIHF ekonomicky mnohem náročnější. Český svaz ale podle mluvčího Zdeňka Zikmunda zatím oficiální pokyny nedostal.

„Otázku očkování sportovců řešíme intenzivně s mezinárodními federacemi, olympijským výborem i Českou unií sportu. Zatím žádný sport nerozhodl o povinném očkování pro účastníky, ale očekáváme, že k tomu v nejbližší době dojde například u 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější