Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Očkování se dočkají i cizinci v Česku, přinejmenším část z nich. Přicestovat jen za vakcínou nebude možné

Gabriel Kuchta, DeníkN
Gabriel Kuchta, DeníkN

Už za pár dní se v Česku má spustit online systém na registraci k očkování proti koronaviru, zatím pro nejstarší obyvatele. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného by měl fungovat na základě českého rodného čísla. To však nemá řada cizinců, která zde žije a platí si zdravotní pojištění.

Česká vláda by do konce letošního léta chtěla mít proti koronaviru naočkovaných přes pět milionů lidí. Ve svých plánech upřesnila, že jako první chce naočkovat lidi v „první linii“ a lidi, které nákaza koronavirem ohrožuje na zdraví nejvíce. Neupřesnila ale, zda se očkovací látky dočkají pouze čeští občané, nebo i tisíce cizinců, kteří v Česku žijí a pracují.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného se resort cizinci specificky nezabýval. „Není to něco, co bychom upravovali systémově, protože se nejedná o velký počet osob,“ reagoval Blatný na dotaz Deníku N.

Podle dat Českého statistického úřadu přitom na konci roku 2019 žilo v Česku téměř 600 tisíc cizinců, kteří zde měli trvalý, přechodný, dlouhodobý pobyt, dlouhodobé vízum nebo azyl. Pojišťovny nemají úplně přesně vyčíslené, kolik z nich si platí v Česku zdravotní pojištění, vzhledem k délce pobytu lze ale předpokládat, že se jejich počty budou pohybovat ve statisících.

„Systém registrace počítá s lidmi, kteří mají české rodné číslo. Ve chvíli, kdy by to byl rezident, který tady je, platí si naše pojištění, nemá rodné číslo, je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější