Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Evropa dala zelenou vakcíně Moderna. V lednici vydrží měsíc, Česko jí však objednalo mnohem méně, než mohlo

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Evropská komise objednala pro celou EU zatím 160 milionů dávek vakcíny od americké společnosti Moderna. Pro Česko by to tedy mohlo podle počtu obyvatel vyjít až na 3 840 000 dávek, ministerstvo zdravotnictví ale v roce 2021 počítá pouze s necelými dvěma miliony. První vakcíny by mohly do Česka dorazit už koncem ledna. Pojišťovny s ministerstvem zdravotnictví však teprve finalizují zadávací dokumentaci pro výběr dodavatele.

Už krátce po poledni doporučila vakcínu od společnosti Moderna Evropská léková agentura a za další tři hodiny ji schválila – pouze podmínečně a jen pro osoby starší 18 let – Evropská komise jako druhou vakcínu proti covidu-19 v EU.

Vakcína od firmy Moderna je založená na stejném principu jako ta s názvem Comirnaty od firem BioNTech a Pfizer. Jde o takzvané genové vakcíny pracující s molekulou RNA, která je obalená lipidovými neboli tukovými nanočásticemi.

Na rozdíl od vakcíny Pfizer/BioNTech ale Moderna nepotřebuje pro své dlouhodobější uskladnění a převoz extrémně nízké teploty (minimálně -70 °C), stačí jí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější