Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slíbené vrácení 10 miliard na obranu uvázlo. Není „procesně správně“ připraveno u Schillerové

Premiér Andrej Babiš při návštěvě 42. mechanizovaného praporu v Táboře v květnu 2020. Foto: Václav Pancer, ČTK
Premiér Andrej Babiš při návštěvě 42. mechanizovaného praporu v Táboře v květnu 2020. Foto: Václav Pancer, ČTK

Vláda před Vánoci obětovala deset miliard z obranného rozpočtu výměnou za komunistickou podporu rozpočtu jako celku. Ministr obrany Lubomír Metnar tehdy řekl, že obrana dostane peníze zpět 4. ledna. To se dnes na schůzi vlády nestalo, podle dvou ministrů proto, že převod není na ministerstvu financí procesně připraven.

Že se peníze do obranného rozpočtu nevrátí tak, jak sliboval Lubomír Metnar (za ANO) před Vánoci, nastínil včera v TV Prima ministerský předseda Andrej Babiš se zdůvodněním, že „nemáme ještě přesně ta čísla“.

Není jasné, jaká čísla měl na mysli. „Určitě armádě ty peníze vrátíme v lednu, je pravda, že původně to bylo v plánu od 4. ledna, ale z nějakých technických důvodů se to posouvá,“ řekl šéf vlády bez dalšího upřesnění.

Metnar týden před Vánoci, v době schvalování státního rozpočtu ve Sněmovně, říkal: „Chtěl bych uklidnit armádu a vojáky České republiky. Nepřijdou o deset miliard korun. Na první lednovou vládu předložím materiál, aby došlo k vrácení vládní rozpočtové rezervy do rozpočtu ministerstva obrany.“

Přesun deseti miliard z obrany do rozpočtové rezervy si jako podmínku pro schválení rozpočtu vynutili komunisté, na jejichž toleranci závisí Babišova vláda. Komunisté také tvrdí, že přesun peněz zpět obraně nebude tak jednoduchý, jak ministři říkají.

Na tiskovou konferenci po pondělním jednání vlády, prvním v novém roce, nepřišli ani premiér Babiš, ani ministr Metnar, ani šéfka státní kasy Alena Schillerová. „Platí, že se peníze budou přesouvat, neřešilo se to ale dnes, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Veřejné finance

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější