Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přednostní očkování naopak pro mladé a aktivní. Čínská vakcína ve čtvrtmiliardové Indonésii

Odběrové místo na testy na koronavirus v Jakartě. Foto: Willy Kurniawan, Reuters
Odběrové místo na testy na koronavirus v Jakartě. Foto: Willy Kurniawan, Reuters

Indonésie je nejen čtvrtou nejlidnatější zemí světa, ale nyní i koronavirem nejhůře zasaženou zemí jihovýchodní Asie. Z Číny už dorazily první tři miliony dávek vakcíny Sinovac a masové očkování má začít v nejbližších dnech. Je tu však několik ale: Indonésie se místo starších lidí soustředí spíše na kategorii 18–59 let ve jménu kolektivní imunity.

Muž v reflexní vestě a s tváří chráněnou černou rouškou stojí ve skladišti a v ruce má zásilkový doklad. Na kontejneru za jeho zády je nápis Envirotainer, což značí dopravu zboží v teplotně střeženém, chlazeném prostředí.

V tomto případě vzhledem k obsahu stačí teplota mezi dvěma a osmi stupni Celsia. Na obří nálepce na kontejneru se usmívá zdravotnice s krabičkou v ruce a úsměv je pro jistotu také součástí červeného loga vpravo nahoře. Pod usměvavou černovlasou ženou stojí dvojjazyčný slogan v čínštině a angličtině: „Nosit úsměv místo roušky / Být si blízko místo vzdálenosti“. A také nápis „SINOVAC: dodávka vakcín k odstranění lidských nemocí“.

Uvnitř kontejneru je právě jedna taková vakcína. CoronaVac, výrobek pekingské biofarmaceutické firmy Sinovac. Je 6. prosince 2020 a v chlazených kontejnerech, které právě dorazily na Mezinárodní letiště Sukarno-Hatta na předměstí Jakarty, čeká na další cestu Indonésií 1,2 milionu očkovacích dávek.

Dalších 1,8 milionu přiletí 31. prosince. Což bylo – střih

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Jihovýchodní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější