Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Merkelová a Brusel „sfoukly“ obchodní dohodu s Pekingem „po trumpovsku“. Za každou cenu a bez ostatních

Soudruhu Si Ťin-pchingovi s láskou. Foto: Lim Huey Teng, Reuters
Soudruhu Si Ťin-pchingovi s láskou. Foto: Lim Huey Teng, Reuters

Komentář Filipa Šeboka: Bruselští vyjednávači měli přes svátky co dělat. Po dotáhnutí postbrexitové dohody se Spojeným královstvím Evropská unie a Čína den před koncem roku oznámily dosažení konsenzu na uzavření bilaterální investiční dohody (tzv. comprehensive agreement on investment).

Touto klíčovou dohodou mají evropsko-čínské vztahy vstoupit do nové fáze. Okolnosti, za kterých byla uzavřena, ale zanechávají rozpačitý dojem.

Bilaterální dohoda o investicích byla vyjednávána už od roku 2013. Ještě před pár týdny se zdálo, že konec rokování je v nedohlednu, navzdory deklarovanému cíli uzavřít jej do konce minulého roku.

Sporné body z pohledu EU byly ale postupně eliminovány a poslední nedořešenou otázkou zůstaly čínské závazky v otázce nucené práce Ujgurů a jiných menšin v Číně. Systematická represe čínské vlády vůči těmto skupinám podle některých názorů naplňuje definici genocidy.

Peking se dle dostupných informací v tomto sporném bodě nakonec zavázal, že „podnikne pokračující a vytrvalou snahu“ o ratifikaci mezinárodních úmluv o nucené práci.

Pro Brusel a německé předsednictví, ženoucí se za naplněním termínu dosažení dohody, byl tento vágní závazek dostatečný. Pomoct mohly i nové požadavky Pekingu, s nimiž přišli čínští vyjednávači na poslední chvíli. Touto klasickou taktikou dosáhli toho, že původní nabídka Pekingu působila najednou mnohem přijatelněji.

Ještě před několika dny se vůči dohodě ozývaly kritické hlasy. Polsko se například vyjádřilo, že by EU měla konzultovat postup s Washingtonem. Itálie zase kritizovala fakt, že návrh dohody se nedostal k členským státům.

Přesto však Brusel a německé předsednictví

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější