Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dítě jako rukojmí v česko-slovenském příběhu. Soud svěřil dceru do péče tyranovi, který bil její matku

Ilustrační foto: Fotolia.com
Ilustrační foto: Fotolia.com

Soud svěřil dívku do péče otce, který byl odsouzený za týrání její matky. Ačkoliv bylo dítě svědkem násilí, soud přistoupil na argumenty muže, který tvrdí, že žena chce dceru odvézt do zahraničí. Dívka se tak nemůže stýkat se svými příbuznými, protože jde o rodinu Slováků žijících v Praze.

V prosinci 2018 to vypadalo, že si v té době čtyřicetiletá žena může konečně oddechnout. (Redakce její jméno kvůli zachování soukromí nezveřejňuje.) Městský soud v Praze totiž jejímu exmanželovi udělil tříletou podmínku za těžkou újmu na zdraví. „Spáchal zločin týrání osoby žijící ve společném obydlí,“ konstatoval tehdy předseda odvolacího senátu Richard Petrásek.

V usnesení soudu, které má Deník N k dispozici, stejně jako další klíčové dokumenty ke kauze, Petrásek podrobně popisuje, co všechno musela žena od tehdejšího manžela nejméně pět let snášet.

„Do vyčerpání ji nutil opakovat věty či jejich části, dokud nebyl spokojený se způsobem přednesu, přičemž postupně začal poškozenou i fyzicky napadat, například dokud mu neodpověděla na jeho otázku, bolestivě jí vyvracel prsty, páčil jí ruku za zády, napřahoval se na ni pěstí, udeřil ji knihou do hlavy a pronásledoval ji po bytě s nožem v ruce, aby ji vystrašil, v důsledku čehož poškozené způsobil posttraumatickou stresovou poruchu,“ stojí například v rozsudku.

„Ty prsty byly jeho oblíbené. Věnoval se bojovému umění, kde jde o využití energie druhého člověka, abyste mu ublížili. Šli jsme třeba podepsat smlouvu, chtěla jsem si ji přečíst, a on mi vykroutil prsty. Jednou jsem se snažila bránit a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější