Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

K Zemanovi „domů“ se Babiš nemá jak legálně dostat. Z oběda v Lánech se nově stalo pracovní setkání

Prezident Miloš Zeman s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Foto: ČTK

Ministerstvo zdravotnictví i nadále trvá na tom, že novoroční oběd prezidenta republiky Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) neporušuje žádná protiepidemická opatření. Změnilo se však zdůvodnění. Ačkoliv mělo jít původně o setkání rodin, teď resort otočil. Jde prý o pracovní schůzku.

Prezident Zeman se s předsedou vlády Babišem setká 3. ledna na novoročním obědě v Lánech. Původně mělo jít o schůzku i s manželkami a dětmi, po kritice ale premiér oznámil, že se s hlavou státu sejdou bez rodin.

„Domluvili jsme se s panem prezidentem, že se s ním sejdu sám. Naše rodiny se sejdou v příznivějších časech,“ dodal premiér.

Stále ale platí původní tvrzení ministerstva, že ani ve společnosti manželky a dětí není tato návštěva problematická. Prý proto, že se koná u prezidenta „doma“. „Je to jako návštěva v domácnosti, neboť lánský zámek je sídlem prezidenta republiky a pan prezident tam bydlí. Taková návštěva je zcela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními,“ tvrdili shodně ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO).

Deník N se proto již několik dnů snaží zjistit, na základě jakého ustanovení vládních nařízení je možné jet do Lán na nepracovní oběd. Jinými slovy: jestli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější