Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Týden s vědou a technikou: Kvantový počítač je OK, zato vibrátor je „nemorální a obscénní“

IBM Q System One, první kvantový počítač, který se podívá ven z vědecké laboratoře a bude pracovat pro uživatele. Možná. Foto: IBM
IBM Q System One, první kvantový počítač, který se podívá ven z vědecké laboratoře a bude pracovat pro uživatele. Možná. Foto: IBM

Událostí týdne v oblasti digitálních technologií byl největší technologický veletrh světa – přehlídka trendů, zázraků a předsudků. Kromě toho postihla světovou vědu smutná ztráta, když zemřel jeden z největších současných matematiků planety.

Letošní veletrh CES 2019 přinesl jako vždy exponáty v obrovském rozpětí – od technických průlomů po vtipné maličkosti. Poučme se ze dvou takových extrémů.

Nezkoušejte si to představit, nemá to smysl

IBM na letošním veletrhu CES (o němž jsme souhrnně psali před několika dny) předvedla stroj, kterému říká „první kvantový počítač pro komerční použití“. Jmenuje se IBM Q System One a podle toho, co o něm výrobce říká, bude „jednoho dne“ řešit problémy, které jsou dnes příliš složité a exponenciální (jako třeba opravdu dobré předpovědi počasí). Velká modrá si očividně brousí zuby být zase jednou v čele oboru. Díky tomu, kolik skvělých vědců má ve svých laboratořích, kde se velká část z nich kvantové fyzice skutečně věnuje, by jí tahle sázka opravdu mohla vyjít.

Co to je ten kvantový počítač? Kvantové mechanice nerozumí vůbec nikdo, říkával Richard Feynman, jeden z největších znalců této oblasti. Mínil tím: tato oblast fyziky se vymyká názorné představě a slovnímu popisu. V naší životní zkušenosti není nic, co by se kvantovému světu aspoň trochu podobalo.

Veškerá hmota se skládá z molekul a ty z atomů. Atomy jsou tvořeny elementárními částicemi. Čím sestupujeme do struktury hmoty hlouběji, tím podivnější chování vidíme. Před sto lety si fyzici představovali atom jako maličký model Sluneční soustavy, kde elektrony jako planety obíhají kolem jádra (tvořeného protony a neutrony).

Dnes víme, že to je jinak. Elementární částice nejsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden s vědou a technikou

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější