Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vetoval prezident daně, nebo ne? Rok v Kocourkově končí stylově

Prezident Miloš Zeman Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Když mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček cituje informace „nenávistných médií vlastněných Zdeňkem Bakalou“, jejichž novináři jsou, jak se hezky vánočně vyjádřil jeho šéf, „hodni nejhlubšího opovržení“, je evidentní, že na Hradě hoří. Ovčáček to během úterního večera na Twitteru udělal nejméně šestkrát. Výmluvnější doklad toho, že si prezidentovo okolí uvědomuje průšvih, který vyrobilo, lze jen těžko najít.

Po tradičním štěpánském prezidentově zúčtování s příznivci i oponenty, které se bůhvíproč oficiálně jmenuje Vánoční poselství, možná mnozí doufali, že je politická reprezentace nechá strávit v relativním klidu alespoň poslední dny náročného roku, který svým výkonem moci Česku věru nijak neusnadňovala.

Z omylu je ale vyvedl hned první pracovní den po Vánocích ministr zdravotnictví Jan Blatný scholastickou argumentační ekvilibristikou, s níž se snažil dovodit, že novoroční oběd premiérovy a prezidentovy rodiny neporušuje protiepidemická opatření.

Ještě zbývají necelé dva dny, takže je brzo na definitivní závěry. Prozatímní tečkou za letošním rokem v českém Kocourkově je ale nejistota a zmatek, které nadělil prezident – nebo ti, kdo jednají jeho jménem – občanům v podobě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější