Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Budou mít proočkovaní lidé privilegia? Teď ne, říká německá vláda

„Nikdo by neměl vyžadovat výsadní práva, dokud nebudou mít všichni možnost nechat se naočkovat,“ říká spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn. Foto: BMG
„Nikdo by neměl vyžadovat výsadní práva, dokud nebudou mít všichni možnost nechat se naočkovat,“ říká spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn. Foto: BMG

Současně se startem očkování proti SARS-CoV-2 se v Německu rozhořela debata o tom, zda budou mít očkovaní lidé větší privilegia než ti, kteří se na řadu s vakcínou dostanou až později. To je podle spolkové vlády nežádoucí. Mohlo by to ohrozit soudržnost společnosti. Právní experti koaličních stran proto hledají zákonné cesty, jak případnému zvýhodňování zabránit.

Už téměř 42 tisíc Němců dostalo od neděle první dávku vakcíny farmaceutických firem BioNTech a Pfizer. A počet lidí, kteří by měli být vůči onemocnění covid-19 imunní, v příštích dnech nadále poroste. Jejich očkovací průkaz by je tudíž mohl osvobodit od zákazů a nařízení, které se aktuálně vztahují na ty, kdo vakcínu ještě nedostali.

Taková privilegia však odmítá spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn. „Hodně lidí solidárně čeká, aby mohli být někteří očkováni jako první. Ti, kteří vakcínu ještě nedostali, zase očekávají, že proočkovaní lidé budou solidárně trpěliví,“ řekl ministr deníkům ze skupiny Funke Medien.

Prodloužení lockdownu

Německo je od začátku listopadu v lehkém a od poloviny prosince v tvrdém

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější