Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman vyhlásil volby nečekaně brzy. Vyhovuje to Babišovi, ale nejde zdaleka jen o peníze

Prezident Miloš Zeman. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman. Foto: ČTK

Češi si nové poslance zvolí 8. a 9. října 2021. Prezident Miloš Zeman vyhlásil termín nových voleb nečekaně brzy, v souladu s tím, co prohlásil o několik dní dříve: že chce dát stranám dost času na kampaň. Zdánlivě formální krok má i důležité a ryze praktické dopady, které se týkají volební kampaně.

„Hodlám vypsat termín parlamentních voleb na začátek října tak, aby kandidující subjekty měly dost času na volební kampaň,“ řekl ve svém proslovu prezident Zeman. „S tím, že samozřejmě to bude kampaň poněkud jiná, méně kontaktní, díky epidemii koronaviru, ale více využívající moderních technických prostředků. Byl bych rád, kdyby všechny kandidující subjekty předložily jasný a srozumitelný program bez frází,“ dodal prezident.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na dotaz, proč Zeman volby vyhlašuje tak brzy, odkázal pouze na výše citované věty hlavy státu.

Neobvykle brzký krok prezidenta sám sebe příliš nevysvětluje. Podle článku 17 Ústavy se totiž volby do Poslanecké sněmovny konají vždy v posledních 30 dnech od uplynutí současného volebního období. Tedy je zřejmé, že by volby byly koncem září nebo začátkem října, i kdyby je Zeman dnes formálně nevyhlásil.

Prezidentův krok je neobvyklý také proto, že v minulosti se volby vyhlašovaly s výrazně menším předstihem. Sám Zeman vyhlásil minulé sněmovní volby, které se konaly 20. a 21. října 2017, v dubnu daného roku. Jeho předchůdce na Hradě Václav Klaus sněmovní volby vyhlásil vždy také zhruba šest měsíců předem.

Prezidentovo rozhodnutí musí ještě podepsat premiér. Jde totiž o tzv. kontrasignovanou pravomoc. Lze však předpokládat, že Andrej Babiš (ANO) na tento postup kývne, jelikož mu hraje do karet. Na dotaz Deníku N k této věci premiér neodpověděl.

Vyhlášením termínu voleb totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější