Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš citelně přitvrdil vůči Pirátům. Politolog: Teče mu do bot a zná jen dva typy reakcí. Buď naříká, nebo pomlouvá

Premiér Andrej Babiš (ANO). Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš (ANO). Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) v posledních týdnech velmi viditelně přitvrdil svou rétoriku, a to zejména proti Pirátům. Ty opakovaně označil za největší ohrožení České republiky, kultury a budoucnosti země. Babiš se k podobným výpadům uchýlil v některých rozhovorech, do své konkurence se ale obul především v Poslanecké sněmovně.

Během posledních předvánočních interpelací řekl, že Piráti jsou hrozba pro naši zemi. „Mám názor, že vy jste největší ohrožení této země, naší kultury. A vy jste strana, která je podporovaná podle mého názoru názory ze zahraničí (sic!) a hlavně z Evropského parlamentu. A jste hrozba pro naši zemi a to je všechno. A to budu tvrdit, i když nebudu v politice,“ řekl Babiš v Poslanecké sněmovně.

Babišovy ataky směrem k Pirátům jdou po několika rovinách. Snaží se je vykreslit jako radikální levici, útočí na ně také prostřednictvím hodnotových otázek jako například migrace, užívání drog. Ve svém sněmovním vystoupení zmínil ale i otázku týkající se daňového balíčku.

Pirátům vyčetl, že navrhli, aby se zdanil prodej cenných papírů a podílových listů nad 20 milionů korun. Pro tento návrh přitom hlasovali i poslanci hnutí ANO. Ve stejném vystoupení také řekl, že podle Pirátů zvládne země migranty, sám tady ale žádné nechce. Paradoxně právě Babišova vláda tři dny před tímto vystoupením rozšířila svým nařízením počet možných žádostí o dlouhodobá víza a pracovní povolení lidí ze zemí mimo Evropskou unii o zhruba dva tisíce.

Babišovy výpady přišly v době, kdy se opozice stále více přibližuje společné kandidatuře do voleb a vytváří dva volební bloky. Jeden kolem ODS, která se chystá na volby spolu s TOP 09 a lidovci, druhým je blok Pirátů se Starosty a nezávislými. Obě uskupení by mohla výrazně navýšit své počty mandátů a za jistých okolností atakovat i výhru ve volbách.

Právě blížící se volby jsou podle politologů motivací pro Babišovy útoky. Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně si myslí, že si Piráty Babiš vybral záměrně. „Piráti jsou alespoň podle preferencí v tuto chvíli největší opoziční strana, je logické, že je Andrej Babiš používá jako terč. Může to souviset i s tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější