Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bez dat Česko osleplo. Tajení pomáhá krýt lži politiků a podkopává důvěru, tvrdí experti

Test nové dezinfekční metody na bázi nanopolymerů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Test nové dezinfekční metody na bázi nanopolymerů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Koronavirová krize ukázala, jak problematické je, když se stát rozhodne, že bude před veřejností tajit data. Během léta odmítaly státní organizace poskytovat informace, které mohly včas varovat před nepřipraveností systému na podzimní druhou vlnu. Zároveň veřejnosti chybějí nástroje, jak se dat účinně a rychle domoci.

Češi od začátku března, kdy se v zemi objevila první trojice nakažených, den co den sledují počty lidí s prokázanou nemocí a těch, kdo na covid-19 zemřeli.

Jenže zatímco základní data o nemoci Česko zveřejnilo poměrně brzy, když mělo dojít na komplexnější data, úřady byly během celého roku mnohem pomalejší. Jak se shodují tři odborníci na otevřená data a transparentnost, současná pandemie ukázala, že Česko stále preferuje tajení informací před otevřeností. Snaha tajit informace podle nich mimo jiné přispěla k tomu, že Česko nebylo dostatečně připraveno na podzimní druhou vlnu.

„Jako většina krizí, i tato ukázala na dlouhodobé slabiny. Koronavirová krize ukázala, že státní správa preferuje tajení dat před otevřeným zveřejňováním a že nechápe

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější