Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vánoce chudých rodin: bojujeme, ale pomalu ztrácíme naději. Ať se dostaneme z dluhů a jsme spolu

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jaké jsou Vánoce chudých brněnských rodin, které nemají na dárky a často ani na jídlo? Deník N osudy dvou z nich sleduje už třetím rokem. První si přeje, aby zase byla pohromadě, protože děti skončily v dětském domově. Druhá konečně získala stabilní bydlení, ale bojuje s dluhy.

V časném odpoledni Štědrého dne už na ulicích brněnských Husovic sem tam voní smažené řízky a kapr. Lidé se připravují na večer, kdy rodiny zasednou ke svátečnímu stolu, a hlavně děti se už nemůžou dočkat dárků pod stromečkem.

Igor Polák a jeho žena Mirka ale sedí v poloprázdném studeném bytě bez stromečku. V kuchyni s vychladlou plotnou žádné Vánoce nechystají. Před rokem a půl jim úřednice orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) odebraly potomky a odvezly je do brněnského Chovánku. Smutek v místnosti by se dal krájet.

„Půjdeme za dětmi asi až zítra. Já to psychicky vůbec nezvládám, do ústavu za nimi chodí pravidelně hlavně Mirka,“ říká pohublý Igor v zešeřelé místnosti. Nad dveřmi visí ozdobný nápis „Možná nemáme všechno, ale spolu nám nic nechybí“, který najednou působí jako výsměch.

Podle soudního spisu, který má Deník N k dispozici, se pracovnicím OSPOD nelíbilo, jak se chudí rodiče

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Chudoba

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější