Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pohádka O vánoční hvězdě nechce být dobrým filmem. Je přesto možné ji kritizovat?

O vánoční hvězdě. Foto: Česká televize
O vánoční hvězdě. Foto: Česká televize

Na Štědrý den, jako každý rok, uvedla Česká televize novou vánoční pohádku. Jde o tradici, která Vánocům nastavuje možná jasnozřivější zrcadlo, než by bylo příhodné: Jde o snímky, u nichž se tvůrci marně snaží ukojit nostalgickou touhu diváků vrátit se do dětství, a v důsledku nemožnosti splnění tohoto úkolu vyvolávají často rozladění. Přesto na nich lpíme a nehledě na počet neúspěšných pokusů se příští rok pokusíme znovu!

Pohádka O vánoční hvězdě kopíruje velmi blízce děj amerického fantasy Hvězdný prach. I v něm spadla hvězda v podobě krásné mladé ženy na Zem a hrdina skrze její naivitu a bezbrannost poznal pravou lásku. To samo o sobě nepředstavuje větší problém. Pohádky jsou založeny na repeticích známých příběhů.

Že si tvůrci nevybrali k přeříkání pohádku O Šípkové Růžence, ale novější hollywoodský film, je problém pro právníky řešící autorský zákon – pokud ti nic nenamítají, není ani pro nás diváky nutné se nad tím pozastavovat. Pokud ve snímku najdeme dost věcí, které neoriginalitu námětu vyváží a vykoupí, vše je odpuštěno.

Tolik slávy! Ale proč?

Devizou Vánoční hvězdy je pak především

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Recenze

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější