Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyvinuli testy ze slin, které od ledna usnadní odběry. „Nejsme covid firma, míříme k novému léku,“ říká mladý biochemik

Václav Navrátil z firmy Diana Biotechnologies. Foto: ČTK / Deml Ondřej
Václav Navrátil z firmy Diana Biotechnologies. Foto: ČTK / Deml Ondřej

Počátkem roku Česko čeká malá testovací revoluce: začnou se používat nové testy, které dokážou odhalit přítomnost koronaviru ze slin – postačí odplivnutí do speciálního kalíšku. Odpadá tak nepříjemný odběr z nosohltanu, navíc budou výsledky přinejmenším stejně přesné jako u stávající PCR metody.

S užitečným vynálezem nepřišel žádný zavedený farmaceutický koncern, ale malá česká vědecká firma Diana Biotechnologies, která vznikla okolo mladého biochemika Václava Navrátila teprve před necelými třemi roky.

V roce 2020 se firma zapsala do širšího povědomí nejen díky novým testům ze slin, ale také úpravou klasického PCR testování tak, aby byla analýza vzorků rychlejší. Laboratořím dodával Navrátilův tým také přístroj na automatizaci, firma se tak na podzim postarala o výrazné navýšení testovacích kapacit v Česku. „Na naši technologii jede asi deset laboratoří a denně provádí až deset tisíc testů. Takže jsme ve špičce pomohli zajistit asi čtvrtinu testů provedených v Česku,“ vypráví pětatřicetiletý zakladatel firmy, biochemik Václav Navrátil.

I přes tyto úspěchy ale zdůrazňuje, že Diana Biotechnologies není „covid firma“, která vznikla, stojí a padá s koronavirem. „Náš dlouhodobý cíl je stát se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Pozitivní zprávy

Testování

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější