Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

FBI vyšetřovala amerického prezidenta Trumpa, jestli nepracuje pro ruskou vládu

Donald Trump je prvním prezidentem, kterého FBI vyšetřovala kvůli podezření z práce pro ruskou vládu. „Amerika je skvělá země,“ řekl včera novinářům viditelně rozezlený Trump, který byl naštvaný, že musel dva roky čelit takovému podezření. Foto: Jeff Roberson, AP
Donald Trump je prvním prezidentem, kterého FBI vyšetřovala kvůli podezření z práce pro ruskou vládu. „Amerika je skvělá země,“ řekl včera novinářům viditelně rozezlený Trump, který byl naštvaný, že musel dva roky čelit takovému podezření. Foto: Jeff Roberson, AP

Některé kroky Donalda Trumpa znepokojily detektivy FBI natolik, že zahájili vyšetřování, zda ve skutečnosti nezastupuje zájmy cizí vlády proti těm americkým. Měli podezření, že prezident svými činy ohrožuje národní bezpečnost, a chtěli vědět, zda pracuje pro Rusy cíleně, či zda je pod vlivem Moskvy, aniž by si to uvědomoval. V šokujícím odhalení to uveřejnil deník New York Times.

Donald Trump si může připsat další prvenství. Je prvním americkým prezidentem, kvůli kterému FBI zahájila vyšetřování, zda ve skutečnosti není ruským agentem. Přiměly ji k tomu dva jeho kroky – vyhození ředitele FBI Jamese Comeyho a následný televizní rozhovor, ve kterém veřejně přiznal, že se ho zbavil, aby zabránil vyšetřování ruského vlivu na jeho tým.

Součástí složky na prezidenta proto bylo i podezření z trestného činu maření výkonu spravedlnosti. Při schůzce s tehdejším šéfem FBI Comeym například chtěl vědět, jestli ho FBI vyšetřuje. Tím se jako prezident dostal do konfliktu zájmů, neboť mohl být předmětem vyšetřování a zároveň měl pravomoc odvolat vyšetřovatele.

Zároveň se vyptával na osud svého bývalého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna a doporučoval Comeymu, aby FBI přestala kolem Flynna pátrat, protože to je „velmi dobrý muž.“ Flynn nyní čeká na odsouzení za několik trestných činů, ke kterým se přiznal, mimo jiné za zatajenou práci pro ruskou vládu a lhaní FBI.

Vedení FBI mělo podle zjištění deníku pochybnosti o tom, zda Trump není napojený na Rusy, už během jeho prezidentské kampaně v roce 2016. Se zahájením vyšetřování ale otáleli, mimo jiné také proto, že si nebyli jistí, jak naložit s citlivým případem takového rozměru. Definitivně je ale k tomu přiměly prezidentovy kroky před vyhozením Jamese Comeyho v květnu 2017 a po něm.

„Právě jsem vyhodil šéfa FBI. Byl to fakt blázen,“ komentoval například v Oválné pracovně Trump vyhazov před před ruským ministrem zahraničí a ruským velvyslancem, kteří ho těsně po odvolání Comeyho přijeli navštívit. „Čelil jsem velkému tlaku kvůli Rusku. Teď už mám pokoj,“ citoval deník New York Times Trumpova slova, která byla pro FBI dalším znepokojujícím podnětem k vyšetřování.

Zelenou dal člověk, který nyní odchází

Agenti FBI také zjišťovali, nakolik Donald Trump ohrožuje národní bezpečnost. Nebyli si jistí,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější