Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Daně se sníží, schválili poslanci. Musím do práce, opakoval ve Sněmovně Babiš

Ministryně financí Alena Schillerová ve Sněmovně. Foto: ČTK
Ministryně financí Alena Schillerová ve Sněmovně. Foto: ČTK

Dva dny před Vánoci schválili poslanci daňový balíček, který ruší superhrubou mzdu a zavádí dvě sazby daně z příjmů. Pro návrh hlasovalo 70 poslanců, tedy všichni přítomní z klubů ANO, ODS, SPD a nezařazení. Proti byla sociální demokracie, Piráti a STAN. Kolem změny se strhla ostrá diskuse o tom, kde na to bude stát brát. Vytahovaly se i staré křivdy a předseda vlády Andrej Babiš na mikrofon i mimo něj opakoval, že musí do práce.

„Střet je o tom, že stát si méně nechá v době této těžké krize. Nebavme se o tom, o kolik přijde státní rozpočet, ale kolik zůstane lidem v peněženkách,“ sdělila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Nezáleží podle ní na tom, jestli lidé peníze navíc utratí, nebo je uspoří na důchod. Už nyní se prý projevilo zrušení daně z nabytí nemovitosti tím, že si lidé začali pořizovat více bytů a domů.

Pro senátní verzi daňového balíčku byli od počátku kromě hnutí ANO poslanci z ODS. Lídr SPD Tomio Okamura namítal, že by podpořil spíš původní sněmovní verzi, ale i tak pro návrh jeho poslanci zvedli ruce.

„Neříkám, že souzním s pravicí. Ale souzním se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější