Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Audity k Babišovu střetu zájmů: první se chýlí ke konci, druhý nabírá zpoždění. Známe bruselský jízdní řád

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně reaguje na zprávu auditorů. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně reaguje na zprávu auditorů. Foto: ČTK

Evropská komise si už podruhé posunula lhůtu na vypracování finální zprávy k druhému auditnímu šetření možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Brusel požádal české úřady o další doplňující materiály. Ty dostal 10. listopadu, až do 10. května tedy Komisi běží lhůta na přípravu finální zprávy. Naopak první audit týkající se strukturálních fondů už se chýlí ke konci. Deník N získal dokument s popisem auditních procedur.

Potenciální střet zájmů českého premiéra v souvislosti s eurodotacemi pro holding Agrofert řeší Brusel ve dvou auditních řízeních:

  • první z nich se týká dotací ze strukturálních fondů,
  • druhý řeší zemědělské dotace.

Oba audity proběhly v Česku na začátku roku 2019. Zemědělský audit je pomalejší a jeho procedury se řídí jinými směrnicemi. Do médií unikly předběžné závěry unijní prověrky z června 2019, které střet zájmů premiéra potvrdily. Andrej Babiš (ANO) ale v případě obou auditů svůj střet zájmů odmítá.

Audit týkající se dotací ze zemědělských fondů následně pokračoval bilaterálním setkáním zástupců českých a unijních úřadů koncem ledna 2020. V březnu pak ČR poslala do Bruselu své připomínky k závěrům tohoto setkání a Evropské komisi začala běžet šestiměsíční lhůta pro vypracování finální zprávy.

Brusel si ale tuto lhůtu v červenci prodloužil o čtyři měsíce, protože požádal Prahu o doplňující materiály. A 5. listopadu to zopakoval.

„Dne 5. 11. 2020 byl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější