Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrad z nás chtěl dostat tajný spis, tvrdí muž, který varoval před Huawei. Absolutně bezvýznamné zkazky, reaguje Ovčáček

Šéf NÚKIB Dušan Navrátil. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Šéf NÚKIB Dušan Navrátil. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Bývalý ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušan Navrátil v otevřeném rozhovoru pro Deník N popsal, jakému tlaku čelil od vlády i Hradu kvůli varování před čínskou společností Huawei. Jeho slova by měli v lednu ve Sněmovně řešit členové komise, která má činnost úřadu na starosti, a poslanci z bezpečnostního výboru. Podle mluvčího prezidenta je Navrátilovo svědectví o fungování České republiky absolutně bezvýznamné.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pod Navrátilovým vedením udělal před dvěma lety v evropských poměrech bezprecedentní krok: varoval před čínskou společností Huawei, která je ve světě podezřívaná ze špionáže. Společnost také figuruje na sankčním seznamu USA a americké firmy s ní nemohou obchodovat.

Navrátil tvrdí, že krátce po vydání varování se dostal pod tlak vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a práci úřadu kritizoval i Pražský hrad, který se podle něj pokusil utajované informace z NÚKIB získat.

„Chci to řešit v druhé polovině ledna na stálé komisi pro kontrolu činnosti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost,“ řekl Deníku N poslanec a místopředseda komise Ondřej Profant (Piráti).

Podle Profanta rozhovor upozorňuje na skutečnosti, které se k němu dostávají i z jiných zdrojů. „Ukazuje obrovskou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Huawei

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější