Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nový kmen už může být i tady. Je rychlý a nerespektuje hranice, říká virolog. Vakcína by ale měla zabrat i na něj

„Nový kmen je rychlý, ale není zabiják,“ říká virolog Pavel Plevka, který vede vlastní tým na CEITEC Masarykovy univerzity. Foto: Martin Polák
„Nový kmen je rychlý, ale není zabiják,“ říká virolog Pavel Plevka, který vede vlastní tým na CEITEC Masarykovy univerzity. Foto: Martin Polák

„Není to zabiják, ale vyšší infekčnost povede k většímu přetížení zdravotního systému,“ říká o nové variantě viru Pavel Plevka. „Čím dříve se povede očkovat ohrožené skupiny, tím lépe, myslím, že tato nová varianta viru jen zvyšuje urgenci už tak vysoce urgentní potřeby pro rychlé očkování.“ Jak se měří infekčnost? Kterým zemím uškodí nejvíc? Má smysl rušit lety?

Zprávy z Británie hovoří o novém kmeni viru, který je mnohem infekčnější než ten stávající. Už dřív se mluvilo „hodných a zlých kmenech“, ale dosud se žádná větší proměna vlastností viru nepotvrdila, i když virus neustále drobně mutoval. Tentokrát jde opravdu o nový kmen?

Ano. Virus existuje ve spoustě variant, dokonce když osekvenujete virus z jednoho člověka, nebude to jen jeden virus, ale budou v něm různé varianty viru, přičemž se ale nemění jeho charakter.

Varianta koronaviru (jménem VUI 202012/01) má ale 23 mutací, které ji odlišují od viru, který cirkuluje po celém světě, a bohužel to vypadá, že má opravdu i jiné vlastnosti.

Je to tedy poprvé, co virus takto změnil vlastnosti?

Vlastně podruhé. K první větší mutaci došlo poté, co se virus rozšířil z Číny. Tato varianta se pak roznesla po celém světě a dominovala. Bylo to hned ze začátku epidemie, od té doby virus mutoval a mutoval, ale bez podstatných změn. Až dosud.

Jak nový kmen tedy v Británii odhalili? A co se o něm ví?

U nás i v Británii se testuje pomocí metody PCR, ale zatímco u nás pozitivní vzorky nikdo systémově neanalyzuje – z toho, co vím, tak jen sem tam a spíš náhodně, v Británii poctivě sekvenují deset procent ze všech vzorků, které PCR ukázala jako pozitivní. Nejen že potvrdí přítomnost viru, ale určí i jeho genomovou sekvenci a díky tomu jsou Britové schopní sledovat, jaké varianty viru se šíří v populaci. A díky tomu novou variantu VUI 202012/01 odhalili a vysledovali rychlý nárůst počtu infekcí, které způsobuje.

Jako nezkrotný plevel na zahrádce

Jak velký nárůst to je?

Na začátku listopadu byla tato varianta zodpovědná za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější