Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdy se do Česka dostane nová varianta koronaviru a jak to poznáme? Vědci odpovídají na dotazy kolem „britské“ mutace

Krevní vzorky někdy putují dál, než by bylo nutné. Foto: Adobe Stock
Krevní vzorky někdy putují dál, než by bylo nutné. Foto: Adobe Stock

Česko od pondělí zastavilo lety z Británie kvůli nové mutaci koronaviru, která se v ostrovní zemi rychle rozšiřuje. Ačkoliv mutace zřejmě nezpůsobuje vážnější průběh nemoci, je podle britských úřadů mnohem nakažlivější. Deník N zjišťoval, kdy se nová varianta viru dá očekávat i v Česku a jak ji laboratoře odhalí.

Celá Evropa se snaží co nejrychleji izolovat od Británie, ve které se nyní rychle rozšířila mutaci viru VUI 202012/01. Ta se od svého přímého předchůdce liší na sedmnácti místech genomu. Hlavním problémem je ale podle britského ministerstva zdravotnictví její až o 70 procent vyšší nakažlivost.

Jakmile by tento typ viru v populaci převládl, může se výrazně zvýšit celkové reprodukční číslo. Vyšší počty nakažených pak generují také vyšší počty pacientů s vážným průběhem nemoci, což může zahltit nemocnice.

Vědci o existenci této nové mutace vědí už několik měsíců. „Odborná obec má o ní informace už od září, teprve nyní se dostala do širší pozornosti. Tato mutace je už prokázaná i v některých zemích jižní polokoule, například v Jižní Africe i v některých evropských zemích. Nedá se proto vyloučit, že se dostala i k nám, ale ještě to nevíme,“ říká imunolog Vojtěch Thon z centra Recetox při Masarykově univerzitě.

Koronavirus mění svůj genom běžně. Také české laboratoře odhalily v průběhu epidemie různé varianty SARS CoV-2. Nové varianty koronaviru odhalila v minulých měsících například Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění, a to na vzorcích z Prahy a Středočeského kraje. „Typ takzvané britské mutace jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější