Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Studio N: Co víme o nové mutaci koronaviru

Studio N je zpravodajsko-publicistický podcast Deníku N. Aktuální témata, původní zprávy, komentáře. Moderuje Filip Titlbach.
Studio N je zpravodajsko-publicistický podcast Deníku N. Aktuální témata, původní zprávy, komentáře. Moderuje Filip Titlbach.

SARS-CoV-2, stejně jako jiné viry, neustále mutuje. Každá nová „generace“ se trochu liší od předešlé. Vědci po celém světě sledují změny pomocí sekvenování jeho genomu. Až dosud obvykle zaznamenávali jednu až dvě změny za měsíc.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tyto změny vznikají náhodně, jsou to chyby při přepisu genetické informace. Většina z nich nemá na fungování viru žádný vliv, to znamená, že ho nezesiluje ani neoslabuje. Mutace B.1.1.7 se od svého přímého předchůdce liší v sedmnácti místech genomu, která se nacházejí na čtyřech různých genech. K tak velké náhlé změně zatím nikdy nedošlo. Co to znamená, popisuje ve Studiu N šéf vědecké redakce Deníku N Petr Koubský.

Nové epizody Studia N najdete každý všední den odpoledne na našem webu a v podcastových aplikacích Spotify, Apple Podcasts, Google PodcastsPodbean.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Británie

Covid-19

Studio N

Podcast Studio N, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější