Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zjistili jsme, co je zatím známo o nové „britské“ mutaci koronaviru

V Londýně letos rozhodně bez objímání. Photo by Toa Heftiba on Unsplash
V Londýně letos rozhodně bez objímání. Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Je mutovaný koronavirus nebezpečnější než dosavadní varianta? Je nakažlivější? Nebude odolný proti očkování? Přinášíme odpovědi na kritické otázky spojené s mutací viru, která přiměla britskou vládu k mimořádné akci.

Od půlnoci z neděle na pondělí platí ve Spojeném království nejpřísnější epidemická opatření od března, a to v době, kdy se naopak čekalo předvánoční uvolnění. V jihovýchodní Anglii včetně Londýna byl zaveden tzv. stupeň čtyři, který svou přísností zhruba odpovídá našim současným opatřením. Většina evropských zemí včetně Česka se různými způsoby začala bránit příjezdům cestujících z Británie. U nás pro takové osoby platí od včerejška povinnost desetidenní domácí karantény. (Informace vládního Covid portálu, že se tato povinnost se ukládá se zpětnou platností všem, kdo se vrátili ze Spojeného království během posledních dvou týdnů, je mylná, oficiální znění je v dokumentu na webu ministerstva zdravotnictví, str. 5.)

Příčinou je nová varianta viru SARS-CoV-2, o níž premiér Boris Johnson řekl, že je o 70 % nakažlivější než dosavadní varianta.

Co se stalo?

SARS-CoV-2 stejně jako jiné viry neustále mutuje. Každá nová „generace“ se trochu liší od předešlé. Vědci po celém světě jeho změny sledují pomocí sekvenování jeho genomu. Až dosud obvykle zaznamenávali jednu až dvě změny za měsíc. Změny vznikají náhodně, jsou to chyby při přepisu genetické informace. Většina z nich nemá na fungování viru žádný vliv, nezesiluje ho ani neoslabuje.

Mutace VUI 202012/01 (neboli podle jiného systému názvosloví B.1.1.7) se od svého přímého předchůdce liší v sedmnácti místech genomu, která se nacházejí na čtyřech různých genech. K tak velké náhlé změně zatím nikdy nedošlo.

Podíl nové mutace ve vzorcích z jihovýchodní Anglie stále roste. V Londýně prý již dosahuje šedesáti procent. Právě tato skutečnost přiměla britskou vládu k razantní akci. Premiér Johnson a jeho ministr zdravotnictví Matt Hancock nyní čelí kritice, že o nové mutaci věděli řadu týdnů, ale rozhodnutí odkládali až těsně před vánoční svátky.

V čem je mutace potenciálně nebezpečná?

Ze sedmnácti změn v genomu SARS-CoV-2 působí vědcům starosti hlavně dvě konkrétní. Obě se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Covid-19

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější