Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ke zvýšení životního minima se brzy vrátíme. Čísla ukáží, že je tu problém, věří Maláčová

Ministryně Jana Maláčová. Foto: MPSV
Ministryně Jana Maláčová. Foto: MPSV

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se chce do půl roku ve vládě vrátit k návrhu na zvýšení životního minima. Argumentovat plánuje i analýzou, která na konkrétních číslech ukáže, že sedmileté nezvyšování této částky poškodilo i lidi, kteří se snaží a nechtějí žít jen z dávek. Výrazně vyšší než u nás je nyní životní minimum i na sousedním Slovensku.

Maláčová před týdnem ve vládě neuspěla s návrhem, aby po sedmi letech stouply částky životního a existenčního minima zhruba o 11 procent. Podpořili ji pouze ministři ČSSD, zatímco v koalici silnější hnutí ANO bylo proti.

ANO podle ministryně financí Aleny Schillerové chce, aby se zvýšení obou minim vázalo na komplexní revizi sociálních dávek. Nejdříve by k němu mohlo dojít od roku 2020.

Maláčová zdůrazňuje, že částka se naposledy upravovala v lednu 2012. „Má plnit ochrannou funkci před hmotnou nouzí a chudobou. Za tu dobu ale náklady na ty nejzákladnější věci, jako jsou například potraviny, léky a hygienické potřeby, značně vrostly. Proto nechápu, proč hnutí ANO chce odsouvat zvýšení až na rok 2020. Co mají ti lidé do té doby dělat?“ říká ministryně.

„Nemusíme čekat na další případ, že senior po smrti dcery a ženy živořil bez jídla a lidé na něj pak pořádali sbírky. Tuhle ochranou funkci musí plnit stát,“ dodává Maláčová. „Nejpozději v červnu se k navýšení existenčního a životního minima vrátím, hned jak budou známy dopady nenavýšení na pracující rodiny s dětmi,“ plánuje.

Ministerstvo dopady navyšování minimální mzdy a přitom nezvyšování životního ani existenčního minima například u přídavků na dítě průběžně vyhodnocuje prostřednictvím Úřadu práce. „Detailnější čísla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější