Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bramborový salát původně obsahoval račí ocásky. O kypřicí prášek se vedly obchodní války, říká sběratel zajímavostí o jídle

„Recept je pouze partitura, ale vy musíte ovládat nástroj. Pokud neumíte hrát na housle, mít noty vám nepomůže,“ říká Jozef Koleják. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
„Recept je pouze partitura, ale vy musíte ovládat nástroj. Pokud neumíte hrát na housle, mít noty vám nepomůže,“ říká Jozef Koleják. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Jídlo může měnit dějiny, vyvolat soudní spory nebo nabídnout neobvyklé představení v podání nejlepšího šéfkuchaře. Jozef Koleják sbírá už několik let zajímavosti o jídle a několik stovek jich už odvyprávěl v sloupku ve slovenském týdeníku .týždeň i ve své knize.

Jaké nejzvláštnější jídlo jste připravoval na Vánoce?

Přes Vánoce jíme pouze tradiční jídla, v tom jsem hodně konzervativní. Vychutnávám si je, protože tehdy kapustnice (Jozef Koleják žije na Slovensku, pozn. red.) chutná jinak. Je to slavnostní chvíle a podobná kapustnice se už jindy během roku nedělá. Stejně tak i salát a další jídla.

Psal jste také článek o majonézovém salátu – vymyslel ho konkrétní člověk, Belgičan Lucien Olivier, který ho kolem roku 1860 podával ve slavné moskevské restauraci, kde například měl svatbu skladatel Čajkovskij. Jak se vám to povedlo najít?

Salát vznikl jako studený zákusek k alkoholu, který se podával ke karetním hrám. Když do moskevské restaurace přišel belgický kuchař, samozřejmě za ním začala přicházet předrevoluční ruská intelektuální elita. Salát vymyslel, jak už to tak bývá, ze zbytků. Ale vypadal jinak, než jej známe dnes, bylo tam mnohem více

Tento článek je exkluzivní obsah pro předplatitele Deníku N.

Jídlo a gastronomie

Rozhovory

V tomto okamžiku nejčtenější