Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Země jako každá jiná. Rok 2020 Američany mohl naučit, že nejsou nejlepší na světě

Mount Rushmore v Jižní Dakotě má vytesané podobizny čtyř amerických prezidentů: Theodora Roosevelta, Thomase Jeffersona, George Washingtona a Abrahama Lincolna. Guvernérka Noemová věnovala prezidentu Trumpovi repliku, na níž je podobizen pět - tou přidanou je ta jeho. Foto: Tia Dufourová, White House
Mount Rushmore v Jižní Dakotě má vytesané podobizny čtyř amerických prezidentů: Theodora Roosevelta, Thomase Jeffersona, George Washingtona a Abrahama Lincolna. Guvernérka Noemová věnovala prezidentu Trumpovi repliku, na níž je podobizen pět – tou přidanou je ta jeho. Foto: Tia Dufourová, White House

Spojené státy jsou zvyklé na obdiv i nenávist. Letos si američtí novináři ale kladli otázku, jestli nepřevažuje spíš lítost. Ohlédnutí za rokem, který USA protrpěly stejně a někdy i hůře než jiné země.

Spojené státy americké nejsou obyčejná mocnost. Jsou výjimečná země, která existuje nejen pro své občany, ale také aby ukazovala lidem po celém světě, jak žít ve svobodě, demokracii a prosperitě. Alespoň tak zní vyprávění, které si předávaly generace jejích lídrů.

Letos ale tento příběh dostal hned několik silných ran. Pandemie koronaviru a její dopady na nejchudší obyvatelstvo, smrt George Floyda, následné protesty proti policejní brutalitě a nakonec dlouhé přetahování se o výsledek voleb s americkým prezidentem Trumpem naplno ukázaly, že příběh americké výjimečnosti je temnější, než si mnozí Američané a lidé po světě uvědomovali.

Jinýma očima se na Ameriku například dívají obyvatelé Jižní Koreje, která je tradičním americkým spojencem v Jižní Asii. Když BBC v roce 2013 měřila oblíbenost Spojených států mezi asijskými zeměmi, byli to právě Jihokorejci, kteří vůči Spojeným státům vyjadřovali největší obdiv.

V posledních letech za vlády Donalda Trumpa ale jihokorejští sociologové zaznamenávají výrazný pokles oblíbenosti USA mezi obyvateli země. Letos pak přicházela přední korejská média s titulky jako „covid-19 a pád USA“ nebo “Překvapivý volební systém vás nutí ptát se: ‚Jsou Spojené státy opravdu demokratickou zemí?‘“.

„Předtím se věřilo, že se máme od Spojených států hodně co učit, tato víra ale začala skomírat poté, co si Američané zvolili Trumpa,“ řekl webu Politico profesor Li Hjunsen z Hankukské univerzity zahraničních studií. „A když jsme pozorovali, jak Spojené státy nedokážou udržet covid-19 pod kontrolou a brojí proti nošení roušek, došlo nám, že Spojené státy už nejsou ‚rozvinutější‘ země, než jsme my.“

Letos ale nebyla překvapená jen Jižní Korea. Tento rok ostře nasvítil desítky let neřešené problémy nejmocnější země světa. Základní hodnoty jako ochrana životů vlastních obyvatel nebo uznání výsledků voleb poraženou stranou přestaly být samozřejmé. Američané byli zvyklí na obdiv i nenávist; na výsměch nebo lítost už méně.

Světová mise

Přesvědčení, že Spojené státy jsou výjimečný projekt, je provázel

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější