Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Prezident křičel, že ho zradili.“ Trumpovi lidé chtějí, aby zavedl stanné právo a vyhlásil nové volby

Donald Trump na armádním turnaji amerického fotbalu na stadionu Michie ve West Pointu. Foto: Shealah Craigheadová, Bílý dům
Donald Trump na armádním turnaji amerického fotbalu na stadionu Michie ve West Pointu. Foto: Shealah Craigheadová, Bílý dům

Trumpovi poradci radí americkému prezidentovi, aby zavedl stanné právo a opakoval volby. Ten jim naslouchá, veřejně ale informace o projednávání stanného práva odmítá. Další členové jeho týmu jej ale od násilného převzetí moci odrazují.

Do inaugurace Joea Bidena prezidentem Spojených států zbývá přesně měsíc. Donald Trump ale stále přemýšlí, jak by jeho nástup do funkce zvrátil. Dva z jeho poradců s ním podle zjištění amerických médií na jednání v Bílém domě projednávali nastolení stanného práva, tedy násilné převzetí moci. Ostatní poradci je od toho zrazovali.

Těmi dvěma poradci jsou právnička Sidney Powellová, od které se v minulých týdnech distancoval jak Trumpův právní tým, tak i mnozí republikáni, a generál Michael Flynn. Flynn byl Trumpův první poradce pro národní bezpečnost, poté byl soudem usvědčený ze zatajení kontaktů s Rusy a Trump mu před měsícem udělil milost.

Flynn dorazil na páteční jednání do Bílého domu den poté, co o stanném právu mluvil na stanici Newsmax. Tu nyní Trump propaguje místo Fox News, na niž zanevřel. Podle Flynnova plánu by stanné právo posloužilo prezidentovi k tomu, aby v důležitých státech opakoval prezidentské volby.

„Může využít armádní zdroje a v rozhodujících státech znovu nařídit prezidentské volby,“ radil prezidentovi Flynn. „Lidé mluví o stanném právu, jako kdyby nikdy neexistovalo. Přitom jsme jej využili 64krát.“

Do Bílého domu s ním v pátek přišla i jeho právnička Sidney Powellová, kterou Trump nejdřív přijal do svého právního týmu, poté ji vyhodil a nyní znovu zvažoval, že ji postaví do vedení právního týmu, který se bude snažit docílit zvrácení volební prohry.

Američtí volitelé potvrdili vítězství Joea Bidena poměrem 306 ku 232 hlasů, Biden získal přes 81 milionů hlasů Američanů a porazil Trumpa o téměř osm milionů hlasů.

Powellová dříve tvrdila, že za údajným podvodem v prezidentských volbách stojí volební přístroje firmy Dominion, které hlasy pro prezidenta převáděly na hlasy pro Joea Bidena. Jejich napadení podle ní organizovalo spiknutí temných sil vedených zemřelým venezuelským diktátorem Hugem Chávezem.

Advokátka Sidney Powellová přesvědčovala v Georgii voliče, aby nechodili k volbám, protože mohou být zfalšované. Republikáni se od jejích výzev distancovali, protože v doplňovacích senátních volbách potřebují každý hlas. Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Proti jejímu uvedení do čela právního týmu se postavil jak dosavadní právník Rudy Giuliani, který se k jednání připojil po telefonu, protože má covid, tak i vrchní právník Bílého domu Pat Cipollone a kancléř Mark Meadows.

Ti všichni se podle referujících médií sešli v pátek na několikahodinovém jednání a jejich debata byla místy „hlasitá a divoká“, obzvlášť poté, co přítomní chtěli, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Donald Trump

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější