Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kyberbezpečnost je součástí naší DNA, brání se šéf Huawei. Velvyslanec u Babiše nelobboval, řešil komplikace

Radoslaw Kedzia, ředitel Huawei. Foto: Adam Hecl, Deník N
Radoslaw Kedzia, ředitel Huawei. Foto: Adam Hecl, Deník N

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) v polovině prosince varoval před společností Huawei kvůli možné špionáži. Technologie od této čínské firmy by se podle něj neměly objevovat na citlivých státních systémech a Huawei to může vyloučit i z veřejných zakázek. „Může nás to poškodit,“ říká v rozhovoru pro Deník N šéf české a slovenské pobočky Huawei Radosław Kedzia.

Je Huawei bezpečnostní hrozbou?

Nevěřím tomu. Dodržujeme standardy a kyberbezpečnost je součástí naší DNA. Je také zapojena do našeho výrobního procesu. Zprávy o ní jdou na stůl přímo generálnímu řediteli a veškeré požadavky na bezpečnost se předávají všem oddělením. V mé kanceláři mají všichni lidé certifikaci na kyberbezpečnost a musí v této oblasti projít každý rok testem.

Jaký používáte mobil?

(Ředitel sáhne do kapsy a vytáhne mobil) Huawei Mate 20 Pro.

Nebojíte se úniku dat?

Ne, nemám obavy.

Proč?

Pro svá mobilní zařízení používáme operační systémy od Googlu – Android. Většina telefonů na světě využívá tento systém. Nevím, jestli je relevantní se obávat úniku dat skrze hardware.

Nicméně Národní kybernetický úřad varoval před používáním technologií Huawei u kritické státní infrastruktury. Jak na to budete reagovat?

Nejsme nyní v pozici, abychom na to reagovali. Je tu nějaké varování

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější