Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Po dvou měsících už jsou organizátoři protestů v Polsku unavení: Jsme teď trochu underground

Zhruba 100 000 lidí protestovalo 30. října 2020 ve Varšavě. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Zhruba 100 000 lidí protestovalo 30. října 2020 ve Varšavě. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Koncem října přinesl Deník N několik reportáží z Polska, kde protestovaly statisíce lidí kvůli výroku Ústavního soudu zakazujícího téměř veškeré potraty. Protesty pokračují už více než dva měsíce a jejich intenzita se trochu ztlumila, přesto se ale konají zatím téměř každý den, byť na různých místech v Polsku. Mluvili jsme s několika organizátorkami a ptali se na jejich plány mezi vánočními svátky i na dílčí výhry a prohry.

Jiskru protestů po celé zemi zažehl výrok Ústavního soudu, podle kterého jsou téměř veškerá přerušení těhotenství ilegální. Povoleny zůstávají jen potraty v případě ohrožení života matky, znásilnění a incestu.

Už v říjnu jsme si všimli, že mezi protestujícími je velké množství mladých lidí, mnohdy ještě teenagerů. To nám posléze potvrdili i organizátoři protestů ve Varšavě z Celopolské stávky žen. Protesty dokonce mnohdy organizují i nezletilí, a to jak dívky, tak i chlapci. Právě ty si pak ale často podle polských médií vybírá policie a předvolává je k výslechům.

Pro dvacet lidí přijelo už i osm policejních aut

Šestnáctiletá Nadia studuje druhý ročník střední školy. V Rokietnici, šestitisícovém městě zhruba dvacet kilometrů od Poznaně, organizuje protesty už od konce října společně se svou matkou a několika dalšími přáteli v rámci facebookové skupiny Spacery Kobiet Rokietnica (Procházky rokietnických žen). Píšeme si zprávy na facebookovém Messengeru, pro Nadiu je to lepší než telefonát nebo přímý hovor na nějaké online platformě.

„Ze začátku jsme se báli, že kromě organizátorů nikdo nepřijde, ale byli jsme překvapeni. Na první tři protesty přišlo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Polsko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější