Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žalobce Čapího hnízda už rok nedostal jiný případ, aby na to měl čas. Prostoru má dost, říká jeho šéf

Ředitel pražské policie Jan Ptáček a Martin Erazím z Městského státního zastupitelství v Praze. Foto: Adam Hecl, Deník N
Ředitel pražské policie Jan Ptáček a Martin Erazím z Městského státního zastupitelství v Praze. Foto: Adam Hecl, Deník N

Nikdo z politiky na vyšetřování Čapího hnízda netlačí a případ postupuje, jak má, tvrdí v rozhovoru pro Deník N šéf Městského státního zastupitelství, Martin Erazím. Ten je nadřízeným dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha, který má vyšetřování na starosti. Šaroch se rozhodl se po měsících mlčení promluvit. „Je nutné zcela jasně vyvrátit, že by přítomnost politického prvku ovlivňovala činnost státního zástupce,“ uvedl v e-mailovém rozhovoru Erazím.

Vyšetřuje se kauza Čapí hnízdo dostatečně rychle?

Slovo rychlost je ve spojitosti s touto věcí v poslední době zmiňováno na můj vkus velice často. Ne že by nebyla rychlost vyšetřování důležitá, ale v některých případech může být přeceňovaným kritériem. Důležitější než rychlost je pro mne kvalita odvedené práce. Vedení vyšetřování je odpovědností konkrétního státního zástupce.

Ve věci byl vykonán nad činností dozorového státního zástupce takzvaný vnitřní dohled, a jak již opakovaně mediálním prostorem proběhlo, nebyly v jeho rámci zjištěny takové skutečnosti, které by vedly k závěru, že ve věci dochází k nedůvodným průtahům, nicméně bylo reagováno na některé nedůsledné postupy. Dozorovému státnímu zástupci bylo uloženo, aby o stavu řízení vypracovával pravidelné zprávy, takzvané prověrky, které ukážou, v jakém stavu se vyšetřování nachází, jaké jednotlivé úkony trestního řízení jsou v mezidobí prováděny a provedení jakých úkonů je do budoucna zamýšleno.

Státní zástupce Šaroch mi nedávno v rozhovoru řekl: „Vždy je možné tu práci dělat lépe, rychleji, kvalitněji, ale záleží také na podmínkách, které dostanete a máte.“ Pan Šaroch si stěžuje, že nemá nejlepší podmínky pro práci, jestli to správně chápu. Co jste udělali pro to, aby pan Šaroch mohl pracovat efektivněji?

Nebudu komentovat vyjádření pana státního zástupce. Od února loňského roku byl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější