Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Akční manažer a moderátorka krize. Jak se liší postup Babiše a Merkelové při pandemii

Andrej Babiš a Angela Merkelová na summitu EU v říjnu 2018. Foto: EU
Andrej Babiš a Angela Merkelová na summitu EU v říjnu 2018. Foto: EU

Česko i sousední Německo se stejně jako zbytek Evropy potýkají s pandemií. Obě země ukazují dva naprosto odlišné přístupy ke zvládání krize, které personifikují kancléřka Angela Merkelová a premiér Andrej Babiš. Merkelová jako kancléřka funguje jako moderátorka krize, Babiš se naopak stylizuje do role akčního manažera. Aktuálně chce sám řídit proočkování populace.

Dosavadních patnáct let Angely Merkelové v úřadě kancléřky je plných krizí a pro spolkovou republiku zlomových událostí. Všemi prošla stejně: bez emocí a s rozvahou. Když se kupříkladu v roce 2008 hroutil finanční globální systém, ujistila vystrašené Němce, že „jejich vklady jsou v bezpečí“. Není typem politika, který vyhledává kamery, a také není typem politika, který umí svým veřejným vystoupením strhnout.

Rok 2020 je jejím předposledním, který stráví v budově kancléřství v centru Berlína. Tento rok rámují dvě kancléřčina vystoupení, jedno v televizi s poselstvím k občanům, to druhé za řečnickým pultem parlamentu. V nich předvedla, že dokáže vystoupit ze stínu své politické rutiny a oslovit veřejnost v „nejtěžší krizi od konce druhé světové války“, aby ji přesvědčila o nutnosti krajně nepopulárních opatření.

„Je to vážné. Berte to vážně i vy,“ řekla Merkelová v projevu 18. března, který přenášely hlavní německé televize. Do té doby se kancléřka držela zpátky a pandemie koronaviru byla zpočátku veřejnou agendou zejména spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna. Tímto jejím televizním apelem poskočila krizová komunikace spolkové vlády o úroveň výše a koronavirus se stal „Chefsache“, tedy záležitostí šéfky, kancléřky.

Že je situace vážná, nezastíral ani český premiér Andrej Babiš (ANO). Ve svém televizním projevu 23. března prosil veřejnost o podporu a spolupráci. „Rád bych vás proto všechny požádal o trpělivost. O shovívavost. Pandemii tak enormního rozsahu řeší celý svět a my, stejně jako vy, se na to teprve učíme reagovat. Proto nám, prosím vás, odpusťte dílčí chyby nebo problémy,“ řekl premiér.

Toto pokorné vystoupení premiéra před národem však bylo zcela odlišné od toho, jak Babiš vystupoval do té doby. I poté. Jeho jednání bylo diametrálně odlišné od

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Andrej Babiš

Covid-19

Německo

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější