Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spící maltézská nadace, k níž se maltézský řád nezná, má EU přesvědčit, že Babišův poradce kope za neziskovky

Nápis na schránce v bytovém domě, kde oficiálně sídlí Nadační fond maltézského kříže - jedna z organizací, kterou vláda dokládá, že Babišův poradce Jaroslav Ungerman je aktivní v neziskovém sektoru. Grafika: Karel Kadlec, Deník N
Nápis na schránce v bytovém domě, kde oficiálně sídlí Nadační fond maltézského kříže – jedna z organizací, kterou vláda dokládá, že Babišův poradce Jaroslav Ungerman je aktivní v neziskovém sektoru. Grafika: Karel Kadlec, Deník N

Deník N od začátku popisuje snahu vlády prosadit Babišova poradce Jaroslava Ungermana na bruselský post určený pro zástupce českého neziskového sektoru. Nevládní organizace proti tomu protestují. EU proto zatím Ungermanovu nominaci neakceptovala a chce důkazy, že premiérův poradce skutečně zastupuje občanskou společnost. Deník N zjistil, že Babišova vláda se v Bruselu nově odvolává na dvě nevládní organizace. Jenže v jedné Ungermana donedávna neznali a druhá nevyvíjí žádnou dohledatelnou činnost.

„V případě Jaroslava Ungermana probíhá doplnění informací požadovaných německým předsednictvím Rady EU na základě posouzení Evropskou komisí. Vyžádané informace jsme doplnili a věřím, že po prostudování odpovědnými orgány již jeho schválení nebude nic bránit.“

Tuto odpověď Deník N před necelými třemi týdny dostal od mluvčí české vlády Jany Adamcové na dotaz, zda se vláda stále pokouší dosadit Babišova poradce na post v Evropském hospodářském a sociálním výboru (EHSV). V něm má Česko dvanáct křesel, čtyři z nich jsou určená pro zástupce nevládních organizací. Ungerman má usednout na jedno z nich. Jak už jsme ale popsali v minulých textech, nevládním organizacím se to nelíbí a EU nominaci zatím neakceptovala.

Vláda Ungermana do výboru, který je poradním orgánem Evropské komise, parlamentu a dalších institucí, původně v květnu vyslala na základě nominace od Nadace zemědělské fórum. Jenže to vyvolalo podezření – tato organizace totiž spadá pod zemědělské odbory. Čeští odboráři přitom mají v EHSV také čtyři zástupce a jedním z nich byl donedávna právě Ungerman. Neziskové organizace jsou proto přesvědčené, že jeho nominace přes nadaci byl od odborářů jen trik, který jim měl zajistit v důležité evropské instituci o jednoho zástupce víc na úkor neziskovek.

Toto podezření ještě vzrostlo, když Deník N informoval o tom, že předseda správní rady nadace, která Ungermana oficiálně nominovala, ho vůbec nezná.

Adamcová před třemi týdny nespecifikovala, jakými argumenty se Česko snaží německé předsednictví EU přesvědčit, že Babišův poradce skutečně zastupuje nevládní sektor. Podle informací, které Deník N získal, se ale vláda kromě už zmíněné Nadace zemědělské fórum odvolává na dvě další organizace.

„To jméno jsem do té doby neslyšel“

První z nich je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Evropská unie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější