Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Než jde zvíře na porážku, prosíme Alláha o dovolení, říká majitel obchodu s halal masem

Egypťan Moustafa Gaber Marei vede brněnský obchod s halal potravinami sedm let. Foto: Barbora Nešporová
Egypťan Moustafa Gaber Marei vede brněnský obchod s halal potravinami sedm let. Foto: Barbora Nešporová

Nechybělo moc a brněnští muslimové by museli pro halal maso dojíždět až do Prahy. Egypťan Moustafa Gaber Marei ale nechtěl, aby v Brně zaniklo to, co je pro muslimskou komunitu tak důležité, proto krachující obchod s orientálními potravinami odkoupil a zvelebil. Dnes jsou jeho častými zákazníky i Češi. „Ochutnají naše maso a už nechtějí žádné jiné,“ říká Marei.

Pocházíte z Egypta. Jaký byl váš život předtím, než jste se přestěhoval do Česka?

Vyrostl jsem a vystudoval v Alexandrii. To je takové město jako Brno, druhé největší v zemi. Studoval jsem sportovní vysokou školu a po absolvování bakaláře jsem se přestěhoval do Hurghady, kde jsem pracoval jako trenér tenisu. Byl to těžký život, výplata byla malá. Později jsem začal pracovat v turismu jako instruktor potápění a zlepšilo se to.

Tam jste se seznámil se svou ženou?

Přijela tam na dovolenou a po chvíli poznávání jsme si vyměnili kontakty. Potom jsme spolu asi měsíc komunikovali a dohadovali se, co bude s námi dál. Nakonec za mnou přiletěla do Egypta a vzali jsme se.

Po měsíci?

Přibližně, možná to trvalo měsíc a půl. Nám muslimům islám zakazuje vztah se ženou, když to není naše manželka, takže jsou tyhle rychlé svatby běžné. Řekli jsme si, že to zkusíme, a teď už jsme spolu skoro třináct let.

Zůstali jste po svatbě v Egyptě?

Pracovali jsme spolu v potápěčském centru. Ze začátku to bylo trochu náročné, kvůli jazyku, ale zvládali jsme to. Asi po dvou a půl letech manželka otěhotněla a chtěla, aby se náš syn narodil v Česku, tak jsme se přestěhovali.

Vy jste se do Česka nechtěl stěhovat?

Rozuměl jsem jí. Chtěla být nablízku své rodině, aby jí po narození dítěte pomáhala. Ale doufal jsem, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Islám

Muslimové v Česku

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější