Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS i Česko čeká zatěžkávací zkouška. „Pokud Koudelka neprojde, ukáže to na rozklad státu,“ varuje expremiér Sobotka

Koalice Spolu navrhuje šéfa BIS Michala Koudelku na státní vyznamenání. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Koalice Spolu navrhuje šéfa BIS Michala Koudelku na státní vyznamenání. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Na jaře nového roku začne souboj o jméno nového ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS). Odborníci varují, že prezident Miloš Zeman (a jeho okolí) se bude snažit výběr ovlivnit, i když to ze zákona nepatří do jeho pravomoci. Prezident dává otevřeně najevo, že si nepřeje, aby ve funkci dalších pět let pokračoval Michal Koudelka. Pokud Zeman tento střet vyhraje, půjde o rozklad základních funkcí státu, varuje expremiér Bohuslav Sobotka.

Nový rok s sebou přinese celou řadu výzev a změn – celý svět se bude dál vyrovnávat s následky pandemie, Spojeným státům začne vládnout nový prezident Joe Biden a Česká republika si na podzim vybere nové poslance, a tedy i vládu. Ještě předtím ale končící vláda Andreje Babiše (ANO) bude muset jmenovat šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS), o níž se poslední době mluví a píše víc, než by si kterákoli zpravodajská služba na světě přála.

Ani v Česku obvykle nebývá výběr šéfa kontrarozvědky mediálním tématem číslo jedna, příští rok to ale bude bezpochyby jedna z nejsledovanějších událostí. Odborníci upozorňují, že může jít o zlomový moment, který rozhodne o směřování České republiky.

Experti na bezpečnost, bývalí šéfové tajných služeb i politici upozorňují, že výběr nového šéfa BIS se dostává do středu pozornosti hlavně kvůli postojům prezidenta Zemana, který současnému řediteli Michalu Koudelkovi vyhlásil otevřenou válku. Ten se přitom chce o místo v čele kontrarozvědky znovu ucházet.

A přestože zákon prezidentovi nedává pravomoc do výběru zasahovat, už nyní se Zeman snaží zabránit tomu, aby Koudelka svou funkci obhájil. Tento střet pak může mít podle odborníků fatální dopad na zpravodajskou komunitu, na politickou scénu i na naši pověst ve světě.

Hra o rozklad státu

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jehož vláda současného šéfa BIS před více jak čtyřmi lety jmenovala, je přesvědčený, že Koudelka musí svou funkci obhájit. A vláda podle něj bude hrát o to, zda tuto zemi bude řídit ona, nebo prezident Zeman.

„Michal Koudelka je nadstranický profesionál a službu vede dobře. Nemyslím si, že někdo najde pravdivé a relevantní důvody, proč by neměl ve funkci ředitele BIS pokračovat. Pokud mu současná vláda neprodlouží mandát, bude to důkaz slabosti vlády a také další projev rozkladu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější