Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Připravujete Dukovany pro Rusy? Čeští diplomaté čelí nepříjemným dotazům spojenců

Zaměstnanci Rosatomu na palubě plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov. Foto: ČTK
Zaměstnanci Rosatomu na palubě plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov. Foto: ČTK

Výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany neřeší jen čeští politici. O přípravu tendru se před měsícem zajímali i vysoce postavení němečtí diplomaté. Chtěli vědět, zda se zakázka nepřipravuje přímo pro ruskou společnost Rosatom.

Informace Deník N získal od několika zdrojů z české diplomacie. Zazněla také před týdnem na uzavřeném jednání v Senátu. Potvrdil to předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnosti Pavel Fischer. „Ano, víme o tom, zaznělo to,“ reagoval senátor s tím, že dotazy Německa je nutné chápat v souvislostech.

„Nelze přeci žádat o bezpečnostní výjimku na tak významný tendr, a pak do stavby pozvat tak rizikové uchazeče, jako jsou ruský Rosatom nebo čínská CGN. Tím si koledujeme o to, že narazíme v Evropské unii na velmi tvrdý nesouhlas, a skončíme dokonce před soudním dvorem. Protože bychom popřeli důvod pro bezpečnostní výjimku, kterou si vláda stanovila,“ reagoval na dotazy senátor Fischer.

Senátor zmiňuje bezpečnostní výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek, kterou k Dukovanům schválila vláda. Na jejím základě může stát z tendru vyloučit některé uchazeče, kteří podle ní nesplňují bezpečnostní požadavky. Vláda na jaře schválila bezpečnostní pravidla pro výběr dodavatele, na základě kterých mohou být vyřazeny Rusko a Čína, které se k Česku nestaví přátelsky.

S dotazy na dukovanské výběrové řízení přišli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tendr na Dukovany

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější