Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nový PES ohnul výpočet, riziko naopak stouplo. „Jen přičíst antigenní testy je nesmysl, vymstí se to,“ tvrdí autoři systému

Všichni čeští praktičtí lékaři do ochranných obleků? Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Všichni čeští praktičtí lékaři do ochranných obleků? Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po pondělním jednání vlády zkritizoval fungování indexu PES. Systém se podle něj stal „obětí svého úspěchu“. Proto se rozhodl představit nový model, který do procenta pozitivních testů započítává i antigenní testy. Podle Blatného je přitom situace v Česku lepší. Podle autorů systému je však přístup ministerstva nesmyslný.

„Systém, který jsme přinesli, se paradoxně stal obětí svého úspěchu. Všichni jsme po něm volali. Byl vytvořen. Myslím si, že nebyl vytvořen dobře. Stal se něčím, čemu jsme začali věřit až příliš,“ odpovídal ministr na dotazy novinářů, které směřovaly k tomu, jestli dostatečně naslouchá odborníkům a neustupuje politikům.

minulých dnech totiž autoři systému i část veřejnosti kritizovali postup ministra, který se indexem neřídil. Podle pravidel, která představoval sám Blatný, totiž mělo ministerstvo o přesunu do stupně čtyři rozhodnout již minulý čtvrtek a přísnější opatření měla platit od začátku tohoto týdne.

Ministr se však ve svém pomalejším postupu odvolával na údajnou novou metodiku antigenních testů, která je podle něj nově umožňuje používat a zahrnovat do celkového počtu provedených testů. Blatný proto představit nový model, který započítává do rizikového indexu také antigenní testy. Zatímco PES vytvořený matematiky v listopadu ukazuje, že jsme ve čtvrtém stupni již od minulé neděle, tedy devět dní, při započítání antigenních testů je výsledek podle Blatného rozdílný.

„Pokud bychom vyhodnotili skóre v rámci protiepidemického systému PES se všemi testy (antigenními i PCR) k dnešnímu dni, tak je Česká republika ve čtvrtém stupni pouze třetí den,“ uvedl na včerejší tiskové konferenci. Podle „nového“ indexu je nyní riziko na úrovni 61, ve čtvrtém stupni je teprve čtvrtý den a pouhý bod ho dělí od třetího. Situace tedy vypadá mnohem lépe než s původním výpočtem.

Co to znamená? Ministerstvo ve svém novém výpočtu přidalo antigenní testy, čímž snížilo průměrnou pozitivitu testů za posledních sedm dní. Místo 22,9 % činí nově 16,6 %, což ve výpočtu skóre znamená rozdíl pěti bodů.

S Blatného přístupem však nesouhlasí autoři matematického modelu. Těm nevadí, že chce ministerstvo započítávat antigenní testy, v modelu však podle nich musí být zohledněno, že jsou využívány zcela jiným způsobem.

Blížíme se stupni pět

„To je nesmysl. Index rizika nebyl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější