Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jediný, kdo mě zneužil, bylo ANO. Chci dávat krásu, buran z Chrudimi mi nebude překážet, říká pěvkyně Pecková

Dagmar Pecková. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Dagmar Pecková. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Proč já, která jim chce dát jen kus krásné muziky, se musím zabývat nějakými burany? komentuje mezzosopranistka Dagmar Pecková způsoby, jakými na ni a na její festival zaútočila nová radnice v Chrudimi, které šéfuje starosta František Pilný za hnutí ANO. Akce Zlatá Pecka nekončí, ale není zatím jasné, kde se letos bude konat.

Měla jste angažmá v Berlíně, Drážďanech, zpívala jste ve Stuttgartu, Tokiu, Londýně, Ženevě, Mnichově, v San Franciscu, v newyorské Carnegie Hall… Jen v té Chrudimi to nějak nevyšlo.

No jo… Celé to začalo, když jsem v roce 2016 v Chrudimi slavila narozeniny. Vlastně už v roce 2005 mi udělili titul Čestný občan města Chrudim…

A ještě pořád jej máte?

Zatím ano. Vždycky jsem tam byla velmi vítaná a velmi ctěná. Chrudim je pro mě vzdělané město. Taky se jí říkalo Atény Východočeského kraje… Ale abych to dopověděla – v tom roce 2016 jsem tam měla koncert k pětapadesátinám. A po něm jsme si s tehdejším starostou Řezníčkem sedli a u vína jsme si řekli, že uděláme Zlatou Pecku Chrudim. Festival! Mně to samozřejmě začalo šrotovat v hlavě. A myslím, že se nám to povedlo. Dnešní radní se rozčilují, že minulý ročník stál skoro dva miliony. Ano, tahle kultura není levná! Není!

Takže Zlatá Pecka začala lahví vína – a skončila jednou fotografií a rozhovorem pro Seznam.

Řekla bych to jinak – skončilo to volbami do zastupitelstva. Já jsem asi podcenila dryáčnické předvolební období. Ale je pravda, že se mi ozval Daniel Herman, kterého jsem podporovala do senátních voleb, že by chtěl mít proslov na festivalu. Na to jsem mu řekla: „Pane Hermane, ne. My to nebudeme politizovat.“

Zajímavá výchozí pozice vzhledem k tomu, že festival nakonec zničilo právě politikaření.

Moje krédo od začátku bylo, necpat na festival politiku. Jenže pak jsem měla v srpnu rozhovor na Seznamu, o který jsem si v rámci propagace festivalu sama řekla. A přišla otázka, jestli se budu chovat jako Tomáš Klus, když v Chrudimi přijde k moci hnutí ANO. Odpověděla jsem, ať to řešíme, až to nastane.

Naznačila jste, že s Babišem a jeho firmami nechcete mít nic společného.

Já mám na ANO svůj názor a snad ho jako svobodný občan této svobodné republiky můžu svobodně říct. Nebo mi to snad může někdo zakázat?

Určitě ne, ale výsledkem je, že nová chrudimská radnice zakázala váš festival.

Ještě mi ho úplně nezakázali. Ale už ho znehodnotili. Zakázat mi ho nikdo nemůže, protože pokud si seženu sponzory, bude festival fungovat dál.

Copak prostory, kde se koná, nepatří městu?

Patří. Ale my si je můžeme pronajmout. A když nám to nebudou chtít pronajmout za slušnou cenu, půjdeme jinam. Jsou taky Pardubice, Holice… Tam udělají festival rádi. Co se týče toho rozhovoru pro Seznam, já ani netušila, jaký haló nastalo. Na to, jaká jsem já držka…

… jste byla velmi diplomatická.

Myslím, že jsem byla velmi diplomatická. Že jsem to velmi držela pod pokličkou. Je mi vyčítáno panem Pilným (současný starosta Chrudimi za ANO, pozn. red.), že jsem chválila pana Řezníčka (tehdejšího starostu, pozn. red.). Já jsem v první řadě mluvila o celé radnici! A chválila jsem je za přístup k festivalu, za to, že mě finančně i duševně podporují. Mám snad lidi, kteří tohle pro svoje město a pro mě dělají, úplně zazdít? Sluší se to? Já bych si teda musela naplivat do ksichtu.

Dagmar Pecková. Foto: Ludvík Hradilek

Důležitou roli sehrála fotografie, která se stala součástí kampaně chrudimské ANO.

Tak. Po koncertě na konci srpna jsem musela proběhnout zahradami, sednout si za podpisový stůl… a pak to jede. Jedno cédéčko za druhým, jedna kniha za druhou, všichni chtěli podpisy. A do toho přijde člověk s obrovskou kyticí… Nevím, jestli tohle je nějaký společný znak lidí v ANO, ale oni se společensky odlišují tím, že se neumějí chovat. Chtěla jsem vědět, kdo to je, už jsem mu jak Káťa Kabanová zpívala: „Nemuč mě!“ Ale on se tvářil pořád záhadně a nechtěl to říct. Rozumíte, kdyby přišel a řekl: „Paní Pecková, jsem František Pilný, jsem lídr hnutí ANO ve volbách na starostu města Chrudim, můžu se s vámi vyfotit a můžu tu fotku použít…“

Co byste mu řekla?

Tak bych ho poslala do prdele.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější