Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bartoš chce kandidovat v největší baště ANO. „Strategický tah,“ míní politolog

Předseda Pirátů Ivan Bartoš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda Pirátů Ivan Bartoš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Chystaná předvolební koalice Pirátů se Starosty a nezávislými představila některé potenciální krajské lídry. Ivan Bartoš, kandidát koalice na premiéra, by se měl o hlasy voličů ucházet v Ústeckém kraji, kde s přehledem vítězí hnutí ANO. Podle politologa Petra Justa přesto může jít o dobře promyšlenou volbu.

Právě na severu Čech totiž přebral Andrej Babiš tradiční levicové volební bašty sociálním demokratům a komunistům. V posledních sněmovních volbách zde ANO získalo 37,55 procenta hlasů a deklasovalo všechny své konkurenty. Naopak Piráti zde na podzim 2017 dosáhli na nejméně procent ze všech regionů.

Nasazení kandidáta na premiéra a nejvýraznější osobnosti koalice do kraje, který je pro ni přinejmenším složitý, se ale může ukázat jako chytrý tah. Politolog Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze říká, že v kroku vznikající liberální koalice vidí dvě motivace.

„Politicko-strategickou a marketingovou. Síla ANO v Ústeckém kraji může být politicko-strategickou motivací právě proto, že Piráti pod Bartošovým vedením mají ambici vystřídat hnutí u moci, takže si jejich lídr pro tuto roli vyzývatele zvolil kraj s nejsilnější podporou ANO,“ říká Just.

„Z marketingového hlediska je evidentní, že Bartoš je výrazná postava a za jeho nasazením v Ústeckém kraji může být snaha zviditelnit značku Pirátů v regionu, kde doposud byla spíše méně viditelná,“ doplňuje politolog.

Ústecký kraj patří co do počtu mandátů mezi středně velké regiony. V minulých volbách se zde rozdělovalo 13 křesel – ANO jich získalo sedm. Piráty zastupuje z Ústeckého kraje jediný poslanec, Starosty nikdo. Existuje tedy výrazný prostor pro možný růst poslaneckých mandátů a snížení rozdílu proti hnutí Andreje Babiše.

Kromě ANO se v tomto regionu v posledních volbách nadprůměrně dařilo už jen SPD a komunistům. Piráti zde získali o zhruba dva a půl procentního bodu méně, než byl jejich celostátní výsledek.

Samotná

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější