Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemusíme být pořád ti druzí, Česko by mohlo vést menší zahraniční misi, říká ministr obrany Metnar

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Český ministr obrany Lubomír Metnar si myslí, že prohlášení prezidenta Donalda Trumpa o odchodu části amerických vojsk z Afghánistánu nic nezmění. „Nedomnívám se, že by mise byla v ohrožení,“ řekl v rozhovoru pro Deník N Metnar. Do budoucna bude usilovat, aby Česko nějakou menší vojenskou misi v zahraničí vedlo.

Americký prezident Donald Trump nedávno prohlásil, že se z Afghánistánu stáhne polovina amerických vojáků. Tím by mise přišla o zhruba čtyři tisíce vojáků z necelých sedmnácti tisíc. Připravuje se na to Česko?

Prohlášení prezidenta Trumpa o stahování ze Sýrie a Afghánistánu samozřejmě vnímám jako velmi silné téma. Na druhou stranu je to jen určité stanovisko a k praktické realizaci je dlouhá cesta. Neberu to tak, že by rezignoval na závazky z misí. Může se stát, že spojenci své postoje k účasti v misích přehodnotí.

Takže se neobáváte, že by celé koaliční úsilí o stabilizaci Afghánistánu bylo v ohrožení?

Nedomnívám se, že by mise byla v ohrožení, a naše pozice a bránění našich zájmů v Afghánistánu už vůbec ne. Může však dojít k určité změně v nastavení misí. Jak dochází k modernizaci a rozvoji české armády, mohla by v některých misích hrát vůdčí roli, například v nepříliš velké, ale o to významnější misi v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější