Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co vědí ministři o čínské odvetě a udělala BIS přešlap na Twitteru? Ověřili jsme Zemanovy výroky o Huawei

Prezident Miloš Zeman. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman. Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman se včera v televizi Barrandov zastal čínské společnosti Huawei a vystoupil proti Bezpečnostní informační službě a Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Některé jeho výroky jsme konfrontovali s fakty.

MZ: „Když se zeptáte Navrátila (Dušan Navrátil, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, pozn. red.), odkud má důkazy, že Huawei je bezpečnostní riziko, odkáže na Koudelku z BIS. A když se zeptáte Koudelky, tak odpoví, že žádné důkazy nemá… Právě proto si myslím, že v obou případech jde nikoliv o věcnou argumentaci, mimochodem o Huawei píše BIS už pět let, a nic se za těch pět let neprokázalo.“ (Záznam celého prezidentova vystoupení najdete zde.)

Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby psala o potenciálním nebezpečí, které mají představovat společnosti Huawei a ZTE, pouze jednou, a to v roce 2013. V následujících letech až do roku 2017 BIS kontroverzní čínské firmy nezmiňuje. I proto je podle zdroje z BIS uvedeno jméno ředitele Michala Koudelky naprosto nevhodně, protože daná zpráva vyšla ještě v době ředitele Jiřího Langa.

Jak řekl Deníku N zdroj z tajných služeb, BIS se na varování, které vydával NÚKIB, žádným způsobem nepodílela a nedodávala k tomu ani podklady. „Máme obavu, že pan prezident dostal od někoho připravené chybné podklady,“ konstatoval zdroj.

Mluvčí BIS Ladislav Šticha odmítl politické výroky prezidenta komentovat a stejně reagoval i mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost Radek Holý.

„Potenciální nebezpečí pro ČR může představovat rostoucí podíl čínských společností Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu. Obě společnosti jsou ve světě dlouhodobě podezřívány ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami a podílu na výzvědných aktivitách. V některých zemích byla společnost Huawei v minulosti vyloučena z účasti na vládních zakázkách či budování sítí pro přenos citlivých informací, neboť bezpečnostní rizika převažují ekonomické úspory, které tyto společnosti nabízí,“ psala BIS v roce 2013.

„Odborníci rovněž poukazují na to, že obě společnosti ignorují hlášení o chybách ve svých produktech a nepracují na jejich odstraňování. Rovněž upozorňují na možnost, že by v čínském hardware mohly existovat úmyslně vložené chyby (tzv. zadní vrátka), které umožní vzdálenou neautorizovanou manipulaci se zařízením. Zadní vrátka mohou v případě potřeby posloužit k vyřazení komunikační infrastruktury protivníka nebo získání citlivých informací,“ psali zpravodajci před lety dále.

Před společností Huawei varují Spojené státy i Kanada. Na sklonku loňského roku zadržela policie ve Vancouveru finanční ředitelku společnosti Huawei. O její vydání přitom usilují Spojené státy, které ji viní z porušování protiíránských sankcí a obcházení embarga vyhlášeného na obchod s Íránem a Severní Koreou.

Američtí kongresmani také napsali dopis kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi, aby zabránil využívání produktů zmíněných společností v kanadských bezdrátových sítích. Prodej výrobků Huawei je zakázaný i v americké armádě a nedoporučuje se je využívat ve větších společnostech. Firma Huawei nesmí budovat 5G sítě v Austrálii. Omezeně smí tato společnost fungovat na Novém Zélandě.

MZ: „Podle informací, které mají někteří členové vlády a jiní nemají, Čína po této kampani proti společnosti Huawei připravuje odvetná opatření, a ta by měla zasáhnout několik oblastí.“

Premiér Andrej Babiš po jednání kabinetu na tiskové konferenci prohlásil: „Nemáme informace o tom, že by byl problém. Jeden z ministrů informoval, že měl schůzku, ze které mohlo vyplynout, že by teoreticky mohly být nějaké jako problémy.“ Oficiálně prý nemá žádné zprávy. Premiér na dotaz Seznam Zpráv odmítl upřesnit, který ministr má informace o ohrožení investic mít.

Deník N oslovil všechny členy druhé vlády Andreje Babiše (ANO). Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) redakci napsal, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Huawei

Miloš Zeman

Ověřili jsme

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější