Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo koupil zajíce v pytli a kdo má toulavé kopačky. Pražská „S“ a Plzeň se přes zimu proměnily

Nová posila Sparty Martin Hašek mladší (vlevo v souboji s Peterem Grajciarem v přípravném utkání s Českými Budějovicemi - 3:1). Foto: ČTK
Nová posila Sparty Martin Hašek mladší (vlevo v souboji s Peterem Grajciarem v přípravném utkání s Českými Budějovicemi – 3:1). Foto: ČTK

Sparta a Slavia i mistrovská Viktoria Plzeň v kratičké zimní přestávce opět posilovaly. Jako vždy ovšem se zcela odlišným přístupem. Na Spartě třeba zaujal i vánoční příběh rumunského kapitána Nicolaea Stanciua, který chtěl utéct za lepšími penězi do Egypta, ale nepovedlo se mu to.

Začněme u Sparty, kde se těch změn stalo nejvíc. A to nejen v hráčské kabině. Předně se novým sportovním ředitelem místo Zdeňka Ščasného stala sparťanská ikona Tomáš Rosický. V pouhých osmatřiceti letech. Jestli se tenhle tah klubovému majiteli Danielu Křetínskému povede, ukáže možná už jaro. Sparťané tonou v krizi, jsou v lize po podzimu až pátí, s obří sedmnáctibodovou ztrátou na vedoucího rivala ze Slavie. Chtějí zachránit sezonu alespoň třetí příčkou a vítězstvím v Poháru FAČR, tedy v MOL Cupu, který zaručuje snadnější cestu do Evropské ligy.

Ščasného Rosický podržel

Jenže jak to udělat? Zvládne funkcionářsky nezkušený introvert Rosický tak těžkou úlohu? Nehodil ho Křetínský do příliš divoké vody? „Rosovu“ cestu životem totiž dosud dláždila starostlivá maminka, jež s ním trávila i první roky při jeho premiérovém zahraničním angažmá v Německu, a protřelý hráčský agent Pavel Paska, který mu výborně načasoval a zařídil přestupy do Borussie Dortmund a po pěti letech do londýnského Arsenalu. Na ně Tomáš nyní při vedení rozbitého kolosu jménem Sparta spoléhat nemůže.

Fanoušci doufali, že Tomáš Rosický

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější