Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přehledně: Začíná masivní testování. Kde sehnat volné termíny a na co se připravit?

Foto: Deník N
Foto: Deník N

Od středy až do poloviny ledna se lidé mohou nechat zdarma otestovat na koronavirus. Řada míst ale ještě není připravená, mnozí lékaři teprve čekají na dodávku testovacích sad. Co dělat, když váš lékař testování nenabízí a nemocnice má plno? Deník N přináší přehledně odpovědi na všechny důležité otázky.

Kdo se může testování zúčastnit a co je potřeba mít s sebou?

Testovat se mohou nechat zdarma všichni pojištěnci v České republice. Zájemci nepotřebují žádné doporučení, stačí platný průkaz pojištěnce, občanský průkaz nebo pas. Cizinci musí předložit potvrzení o trvalém pobytu a zdravotním pojištění v ČR.

Mohu se nechat testovat opakovaně?

Ano, zájemci mohou dorazit do testovacího centra až do poloviny ledna několikrát, nejvýše ale jednou za pět dní.

Jak testování probíhá? V čem se liší od klasických PCR testů?

Takzvané POC antigenní testy probíhají také odběrem vzorku z nosohltanu. Vzorek antigenních testů ale na rozdíl od PCR analyzují zdravotníci na místě. PCR odhaluje přítomnost virové RNA, je velmi přesný a schopný odhalit nakažení covidem-19 i několik dnů předtím, než je člověk infekční.

Antigenní testy zkoumají virové bílkoviny a odhalí nemocné na vrcholu infekce, kdy je v těle nejvyšší koncentrace těchto bílkovin. Výsledky jsou známé do 15 až 20 minut, u PCR testů se čeká až 48 hodin.

Co se bude dít, když mi antigenní test vyjde pozitivní?

V případě hraničního nebo pozitivního výsledku vás

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Testování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější