Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Za otravou Navalného je tajná ruská jednotka FSB. Bellingcat odhalil špiony, kteří se specializují na chemické zbraně

Vyšetřování Bellingcatu potvrzuje, že za otravou Navalného byla ruská tajná služba. Konkrétně jednotka FSB specializující se na atentáty pomocí chemických zbraní. Foto: Bellingcat
Vyšetřování Bellingcatu potvrzuje, že za otravou Navalného byla ruská tajná služba. Konkrétně jednotka FSB specializující se na atentáty pomocí chemických zbraní. Foto: Bellingcat

Investigativní projekt Bellingcat identifikoval hlavní podezřelé z otravy ruského opozičního lídra novičokem. Jejich stopy vedou až do Kremlu a k jednotce, která se specializuje na otravu jedy.

Za jejich práci by se nestyděly ani nejlepší světové výzkumné týmy a ve schopnosti odhalit ruské tajné služby v akci a přistihnout Kreml při lži jsou lepší než západní tajné služby.

Investigativní projekt Bellingcat v minulosti dokázal, že za sestřelením letu MH17 na Donbasu stála ruská armáda, která přivezla a odvezla raketový systém Buk na území proruských separatistů. Ten, který v červenci 2014 zničil boeing s 298 lidmi na palubě.

Zjistili i pravou identitu ruských agentů GRU, kteří otrávili Sergeje Skripala. Zásadní měrou přispěli k vyšetřování vraždy čečenského azylanta v Berlíně, při níž Rusko zneužilo slovenská víza, a demaskovali ruské špiony, kteří se podíleli na otravě bulharských občanů.

Otrava Navalného: stopy vedou do tajné jednotky FSB

Nové vyšetřování přináší vůbec poprvé detailní informace o „smrticím“ týmu FSB, který prý stál za otravou nejpopulárnějšího ruského opozičního lídra Alexeje Navalného letos v létě. Odhalují i to, že pokus o zabití Navalného byl posvěcen na nejvyšších místech Kremlu.

„Vím, kdo mě chtěl zabít. Vím, kde žijí. Vím, kde pracují. Znám jejich skutečná jména. Znám jejich falešná jména. Mám jejich fotografie,“ reagoval na vyšetřování Alexej Navalnyj.

Pomocí shromážděných dat se Bellingcatu podařilo spojit srpnovou otravu Navalného s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Novičok

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější