Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když Burian maloval, ale nevycházel. Zapomenuté kresby ilustrátora dobrodružství

Ilustrace k románu Poslední náčelník, který vycházel v Dobrodružném světě v letech 1932-33. Repro: Kniha Zlín.
Ilustrace k románu Poslední náčelník, který vycházel v Dobrodružném světě v letech 1932-33. Repro: Kniha Zlín.

Po obsáhlých svazcích Dobrodružný svět a Podivuhodný svět přichází nakladatelský redaktor Ondřej Müller se spolupracovníky se svazkem Zapomenutý svět Zdeňka Buriana. Knihy mapují a zpřístupňují ilustrátorské dílo oblíbeného výtvarníka.

Jen málo malířů se dočká kultovní obliby mezi širokými vrstvami obyvatel. Často k tomu nepřispívá ani tak jejich výtvarný um, ale životní okolnosti nebo oblast, které se věnovali. Do této nevelké skupiny patří například karikaturisté jako Vladimír Renčín či Vladimír Jiránek, zakazovaný tvůrce komiksů Kája Saudek – anebo Zdeněk Burian, který pro starší generaci symbolizuje dobrodružné čtivo a pro mladší zase jedinečné vize pravěkých světů.

Ač byl Burian mimořádně plodný (ilustroval například přes tisíc knih, v mnoha z nich byly desítky obrázků), je mezi sběrateli vysoce ceněný. Lidé oceňují mistrovství jeho malby, kde dokázal poměrně úspornými prostředky docilovat neobyčejně realistického výrazu. Díky tomu i tématům, která ilustroval, představuje Burian ztracený svět, který byl poslán po roce 1948 do stoupy. Svět exotických dobrodružství, ale i trampské romantiky, z níž výtvarník jako aktivní tramp po celý život čerpal.

Trojice publikací, z nichž každá má kolem pěti set stran, by možná nevznikla, kdyby spoluautor Ondřej Müller z nakladatelství Albatros neobjevil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější